Veel werkgevers zijn hierdoor echter ten onrechte in de veronderstelling, dat een nul-uren contract geen verplichtingen richting deze werknemer met zich meebrengt en laten hun boekhouder/accountant arbeidscontracten en verloning van deze werknemers regelen.
Echter, een nul-uren contract brengt wel degelijk risico's met zich mee! Zeker als u deze werknemers meer dan 3 keer wilt inzetten en/of langer dan 6 maanden voor u wilt laten werken. Na zes maanden kan een werknemer namelijk een vast aantal uren, gebaseerd op het gemiddelde aantal gewerkte uren in de voorafgaande drie maanden (zie De Wet Werk en Zekerheid), bij u als werkgever claimen.
Het "nul-uren contract", ook genoemd als de arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht, is al bij aanvang namelijk een arbeidsovereenkomst waarbij u juridisch de werkgever bent. Werkgevers hebben hierdoor een aantal plichten ten aanzien van werknemers met een nul-uren contract:
1. Bij iedere oproep heeft de werknemer met een nul-uren contract recht op minimaal 3 uur loon;
2. Een werkgever is verplicht de werknemer met een nul-uren contract op te roepen als er werk ontstaat, waar degene geschikt voor is. Het is dus niet geoorloofd om hier een uitzendkracht voor in te zetten. Daarnaast is de werknemer echter aan de oproep verplicht gehoor te geven;
3. Een werkgever draagt werkgeverslasten af over de gewerkte uren van deze werknemers;
4. Is een werknemer met een nul-uren contract ziek, dan moet een werkgever de ingeplande uren uitbetalen;
5. Werknemers met een nul-uren contract hebben ook recht op vakantiegeld;
6. Werkgevers kunnen een nul-uren contract niet beëindigen, door de werknemer niet meer op te roepen. Een tijdelijk nul-uren contract eindigt op de afgesproken einddatum. Bij een contract voor onbepaalde tijd moet een werkgever de overeenkomst zelfs volgens de regels van het ontslagrecht opzeggen;
7. Een werknemer met een nul-uren contract kan na 6 maanden aanspraak maken op vast aantal uren, gebaseerd op het gemiddelde aantal gewerkte uren in de voorafgaande drie maanden.
Als de werknemer met een nul-uren contract ziek is of geen arbeid verricht door een oorzaak die voor uw rekening komt (bijv. tijdelijk geen werk), heeft hij wel weer recht op loon. Artikel 7:628 lid 5 biedt de mogelijkheid aan u en de werknemer om deze zogenaamde loondoorbetalingsverplichting (het principe ‘geen werk is geen loon’) gedurende maximaal zes maanden uit te sluiten.
Deze clausule dient wel schriftelijk te worden overeengekomen. Na die zes maanden heeft de werknemer in beginsel recht op loon over het gemiddelde aantal gewerkte uren in de voorafgaande drie maanden, waarover een werkgever een doorbetalingsverplichting heeft, ook als de werknemer ziek is! De Wet werk en zekerheid heeft bepaald, dat er van het maximum van 6 maanden, dat een nul-uren contract mag duren, mag worden afgeweken. In de zorgsector in Nederland zijn nul-uren contracten namelijk helemaal niet meer toegestaan.
Bij een nul-uren contract dient een werkgever echter door te betalen bij ziekte tijdens de oproepperiode. Deze betaling geldt in dat geval voor de ingeplande uren. Een werknemer is bij een dergelijk contract namelijk beschermd, net zoals iedere andere werknemer met een vast aantal uren. Ook de wetgeving rondom het ontslagrecht blijft gelden bij een nul-uren contract. Een contract dat voor onbepaalde tijd is afgesloten, kan niet zonder geldige reden worden beëindigd
Als u een werknemer langer dan 6 maanden wilt inzetten of vaker dan 3 maal wilt oproepen, dan is een nul-uren contract niet een ideale optie. U kunt dan namelijk beter voor payroll kiezen!
Voor meer uitleg of informatie over payroll en payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payrolltarieven, payroll kosten, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, payrollfactor (omrekeningsfactor), payrollberekening.
Verder kunt u bij ons een gratis adviesgesprek of payroll offerte, boordevol informatie over payroll voor u, uw bedrijf, personeel, branche of sector aanvragen!
Terug naar alle vragenWaarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?