Rond het jaar 1993 werd payroll in Nederland geïntroduceerd en heeft zich vervolgens snel ontwikkeld. Waren er eerst alleen gespecialiseerde payrollbedrijven, die zich richtten op specifieke branches, zoals horeca of overheid, en uitzendbureaus, die payroll als bijproduct aanboden.
Direct een payrollofferte opvragen?
In september 2006 werd de VPO (De Vereniging Payroll Ondernemingen) opgericht en kwam er een eigen payroll-CAO (VPO-CAO). Oprichters waren Van der Noordt Payrolling (Persoonality Payrolling), Connexie, Randstad (P/flex) en USG (CapitalP). Het VPO-lidmaatschap gold als hèt kwaliteitskeurmerk binnen de payrollbranche en leden van de VPO werden gecontroleerd op een correcte toepassing van de CAO, de kwaliteit van de administratieve processen, tijdige afdracht van belastingen en sociale premies en een degelijke bedrijfsvoering.
Met ingang van 1 januari 2012 verviel echter de VPO-CAO en werd door de Algemeen verbindend verklaring van de ABU-CAO, deze CAO automatisch van toepassing. Om de rechten die payrollmedewerkers onder de VPO hadden opgebouwd te behouden, kozen de leden van de VPO er nog voor om alle positieve elementen uit de VPO-CAO vast te leggen in een Arbeidsvoorwaardenregeling voor huidige en nieuwe payrollmedewerkers.
Enkele VPO-leden (Persoonality Payrolling, Prokx Payroll (nu Payroll Select), Connexie Payroll en Payned Payrolling besloten echter na het niet verlengen van de VPO Payroll-CAO per 1-1-2012 een eigen payroll bedrijfs-CAO af te sluiten. Tentoo Payrolling en Please Payroll hadden dit daarvoor al gedaan.
De VPO is echter per 1 januari 2016 verder onder de vlag van de ABU gegaan. Beide brancheorganisaties bundelden toen hun krachten om de belangenbehartiging verder te versterken. De Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) hield vervolgens op te bestaan als zelfstandige brancheorganisatie. Tijdens Het Nationale Payroll Congres van 2015 werd deze overdracht een feit en sloten de leden van de VPO zich bij de ABU of NBBU aan.
De payrollmarkt in Nederland werd 10 jaar gelden op ongeveer € 750 miljoen omzet per jaar geschat. Dit was toen circa 8% van de totale flexmarkt. Begin 2019 bedraagt de totale payroll omzet in Nederland al meer dan 2 miljard euro en zijn er ook meer dan 200.000 mensen in Nederland werkzaam via een payrollconstructie (circa 3% van de beroepsbevolking). Ter vergelijking er zijn momenteel ook ongeveer 200.000 gedetacheerden dagelijks in Nederland aan het werk.
De grootste payrollbedrijven in Nederland, goed voor meer dan 1,5 Miljard omzet in 2018, zijn: Pay for People Group, Driessen HRM, Payroll Select, Please Payroll, WepayPeople Payroll, Repay HRM, Payper, Nextpayroll, Ziezzo Payroll, E-payroll, Conexxie Payroll, Kolibrie en Persoonality Payrolling (het vroegere Van der Noordt Payrolling, onderdeel ADG dienstengroep).
Payrollbedrijven, met in totaal 2.932 (in 2014 nog 2398 en 2013: 2185, 2012: 2063) (neven-)vestigingen door heel Nederland (2019), bieden hun payrolldienstverlening onder een eigen payroll bedrijfs-, ABU- of NBBU-CAO aan.
Volgens onderzoek zal het aantal payrollwerknemers de komende jaren naar meer dan 300.000 payrollwerknemers groeien en zal de totale payroll omzet meer dan 25% van de flexmarkt gaan bedragen.
Voor meer uitleg of informatie over payroll en payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payrolltarieven, payroll kosten, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, payrollfactor (omrekeningsfactor), payrollberekening.
Verder kunt u bij ons een gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie of payrollofferte, boordevol informatie over payroll voor u, uw werknemers, bedrijf, branche of sector aanvragen!
Terug naar alle vragenWaarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?