Het grootste voordeel van een nulurencontract bij payroll is dat uw personeelskosten laag blijven. Is er geen werk, dan hoeft u de payroll werknemers niet in te zetten en dus ook niet te betalen. Is er veel werk, dan laat u alle payroll werknemers komen werken en betaalt u ze voor de gewerkte uren.
Het grootste nadeel van een nulurencontract bij payroll is dat u op een gegeven moment te maken krijgt met de loondoorbetalingsverplichting (ondanks de langere uitsluitsel van loondoorbetalingsverplichtingbepalingen voor payroll bedrijven), waardoor u toch t.z.t. alsnog een minimaal aantal werkuren moet garanderen (of die uren in ieder geval moet uitbetalen). Een ander nadeel van een nulurencontract is dat het payrollbureau verplicht is om uw payroll werknemers door te betalen bij ziekte. Wanneer u een payroll werknemer dus heeft doorgegeven dat hij/zij op een bepaalde dag moet komen werken en hij/zij meldt zich vervolgens voor die ingeroosterde dag ziek, moet het payrollbureau toch uitbetalen (dit zal gevolgen hebben voor uw ziekteverzuimpercentage i.r.t. uw payroll factor bij het payrollbureau).
De vakantieuren en vakantietoeslag worden bij een nulurencontract berekend aan de hand van de en het verdiende brutoloon van uw payroll werknemer. Hierbij wordt gekeken naar de uren die hij/zij daadwerkelijk heeft gewerkt.
Anders dan veel mensen denken, worden nul-urencontracten in de Wet werk en zekerheid niet verboden. Het volledig verbieden van nulurencontracten is ook niet wat de regering beoogt met de nieuwe wet. In het Sociaal Akkoord (dat aan de Wet werk en zekerheid ten grondslag ligt) worden CAO-partijen opgeroepen “het gebruik van nulurencontracten te beperken tot uitzonderlijke situaties en concrete afspraken daarover te maken”. Om dat te bereiken, is in het Sociaal Akkoord voorgesteld de mogelijkheid om bij CAO het recht op loon uit te sluiten voor een langere periode dan zes maanden te beperken. Dat is uitgewerkt in de Wet werk en zekerheid; een verlenging van de periode van zes maanden bij CAO kan uitsluitend nog voor specifiek in de CAO genoemde functies mits “de aan die functies verbonden werkzaamheden incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang hebben”.
Verder wordt in de Wet werk en zekerheid geregeld dat op verzoek van de Stichting van de Arbeid bij ministeriële regeling een absoluut verbod kan gelden op het gebruik van het loonuitsluitingsbeding voor bepaalde bedrijfstakken of -onderdelen (b.v. in de zorg).
Terug naar alle vragenWaarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?