Payroll of payrolling (payroll = loonlijst vanuit het Engels vertaald) wordt in Nederland op 2 manieren gebruikt:
1. De werknemers staan op de loonlijst bij hun werkgever;
2. De werknemers staan op de loonlijst bij een payrollbedrijf.
Bij de eerste variant van payroll zijn de werknemers nog steeds juridisch in dienst bij de ondernemer/werkgever. Hij/zij is nog steeds verantwoordelijk voor de bijbehorende arbeidsrechtelijke werkgeversrisico's voor wat betreft ziekte en ontslag. Eigenlijk is deze variant van payrolll niet meer of minder dan de verloning van personeel met een stuk personeelsadministratie. De ondernemer/werkgever heeft nog steeds een ziekteverzuimverzekering en/of arbodienst en rechtsbijstandsverzekering nodig. Enkele van deze grote payrollbedrijven in Nederland zijn: ADP, Raet en SD Worx. Zij willen nog weleens de tweede variant payrolling i.p.v. payroll noemen en hun eigen payroll dienstverlening payroll services.
Bij de tweede variant van payroll treden werknemers in dienst bij een payrollbedrijf, waarna zij weer exclusief bij de ondernemer op de werkvloer te werk worden gesteld (verschil uitzendbureau). Het payrollbedrijf doet o.a. de volledige personeels- en salarisadministratie, schakelt een arbodienst in, verzorgt de verzuimbegeleiding, begeleidt re-integratietrajecten en regelt de uitstroom.
Daarnaast fungeert zij als ziekteverzuimverzekering, waarbij zij en niet de ondernemer/werkgever de risico’s voor het ziekteverzuim draagt. De ondernemer/werkgever blijft bij deze payroll variant wel verantwoordelijk voor a. de werving en selectie van nieuw personeel (verschil uitzendbureau), b. verantwoordelijk op de werkvloer voor de dagelijkse aansturing en toezicht vanuit de arbowetgeving, c. voor de inroostering en d. functionerings- en beoordelingsgesprekken.
Grote payrollbedrijven die deze payroll variant in Nederland aanbieden, zijn o.a.: Pay for People (incl. Tentoo), Driessen Payroll, Please Payroll, Persoonality Payrolling, Wepaypeople, Payroll Select, Repay Payroll, Connexie Payroll, Kolibrie Payroll en Payper.
Wij zullen op onze website en in onze vragen, antwoorden en uitleg de tweede variant van payroll behandelen.
Voor meer uitleg of informatie over payroll en payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payrolltarieven, payroll kosten, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, payrollfactor (omrekeningsfactor), payrollberekening.
Verder kunt u bij ons een gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie of payrollofferte, boordevol informatie over payroll voor u, uw werknemers, bedrijf, branche of sector aanvragen!
Terug naar alle vragenWaarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?