Enkele erkende ABU payrollbedrijven op dit moment zijn o.a.: About Payrolling, abflexkracht payroll, Accord Payroll, Allroad Payroll, Carrière Payroll, Devocare Payroll, Eu@work Payroll, Nedflex Payrolling, Nextpayroll, Olympia Payroll Services, One Payroll, Payrollmasters, Pitt Payroll, Pro Payroll, Select Payrolling, Start People Payroll Services en Tence Payroll.
Direct een payrollofferte opvragen?
Belangrijk om te weten, is dat u naast de mogelijkheid vanuit de ABU-CAO om meerdere bepaalde tijdscontracten (zie onderstaand fasensysteem) over een langere periode dan 3 jaar aan uw werknemers kunt aanbieden, ook enkele arbeidsvoorwaarden en andere regelingen, zoals o.a. pensioen, aantal wachtdagen, loondoorbetalingspercentages bij ziekte, kort verzuim, bijzonder verlof en zorgverlof, voor uw payrollwerknemers onder de ABU-CAO (payroll CAO) anders kunnen zijn geregeld dan in uw eigen CAO.
Zo lang de huidige brancheorganisatie- en eigen payroll bedrijfs-CAO’s nog van kracht zijn, is het wel handig om het te weten, dat de ABU-CAO algemeen verbindend is. Dat betekent dat alle partijen minimaal alles moeten volgen wat in de ABU-CAO is geregeld. Een payrollbedrijf mag natuurlijk wel altijd meer regelen bovenop de regelingen in de ABU-CAO, maar niet minder! Er is echter wel weer een uitzondering op deze regel, namelijk als een CAO dispensatie heeft gekregen voor de ABU-CAO. Voorbeelden hiervan zijn de NBBU-CAO en eigen payroll bedrijfs-CAO’s.
Door de nieuwe wetgeving (Wet werk en zekerheid) zijn de brancheorganisaties ABU en NBBU steeds verder naar elkaar toe gegroeid. Dit heeft geleid dat er langzamerhand nauwelijks nog verschillen tussen de beide CAO’s (zie fasensysteem) zijn.
Met het fasensysteem wordt, in de payroll- en uitzendbranche, het rechtspositiesysteem uit de CAO voor payrollkrachten bedoeld. Zowel de ABU-CAO (algemeen verbindend verklaard) als de NBBU-CAO kennen sinds 1 juli 2015 met de Wet werk en zekerheid een gelijke fasetelling.
Het fasensysteem uit de ABU-CAO kent 3 fasen: A, B en C. Het systeem uit de NBBU-CAO kent 4 fasen, 1 t/m 4. Fase 1 en 2 uit de NBBU-CAO lijken erg op fase A uit de ABU-CAO en fase 3 (NBBU) en fase B (ABU) lijken ook op elkaar.
Een payrollwerknemer is werkzaam in fase A zolang hij nog geen 78 weken heeft gewerkt, waarbij alleen de gewerkte weken meetellen. In fase A is meestal (maar niet altijd) het uitzendbeding (zie uitzendbeding) opgenomen in het contract. In deze fase is ook sprake van ‘uitsluiting van loondoorbetalingsplicht’, wat feitelijk betekent: geen werk, geen loon.
Bij de NBBU geldt hetzelfde, alleen fase 1 duurt 26 weken en fase 2 duurt 104 weken. Vanaf 1 juli 2016 is er geen verschil meer tussen fase A (ABU) en Fase 1/2 (NBBU). Beide fasen duren dus 78 weken. De regel ging met terugwerkende kracht in.
Een payrollwerknemer die fase A of 2 heeft doorlopen, stroomt in fase B of 3 in. In fase B (ABU) worden maximaal 6 tijdelijke contracten gesloten, gedurende maximaal 4 jaar. In fase 3 (NBBU) worden ook 6 tijdelijke contracten gesloten, gedurende maximaal 4 jaar. Dit zijn contracten voor bepaalde tijd, vergelijkbaar met het reguliere arbeidsrecht.
Zodra in fase B meer dan 4 jaar is gewerkt, of het 6e contract is afgelopen, is het volgende contract een fase C contract. Dat is simpelweg een contract voor onbepaalde tijd. Voor de NBBU geldt hetzelfde: zodra in fase 3 meer dan 4 jaar is gewerkt, of het 6e contract is afgelopen, is het volgende contract een fase 4 contract, voor onbepaalde tijd. In beide CAO’s ontstaat dus na maximaal 5,5 jaar recht op een arbeidsovereenkomst (lees payrollcontract) voor onbepaalde tijd.
Gaat u met een payrollbedrijf samenwerken, dan zal de fasetelling en contractbeheer voor u door haar gebeuren. Tot slot, voor wat betreft payrollbedrijven met een eigen bedrijfs-CAO geldt vaak een andere duur dan 5,5 jaar (meestal 4 jaar) en ook een verschil in de hoeveelheid bepaalde tijdscontracten (meestal 6-8)!
In de meeste fase A (ABU) en fase 1 en 2 (NBBU) payrollcontracten staat het uitzendbeding. Dit is de essentie van de flexibiliteit van een payrollwerknemer. Het betekent dat de inlener van de payrollwerknemer en de payrollwerknemer relatief snel de samenwerking kunnen beëindigen.
Het beding treedt meestal ook in werking bij ziekte van de payrollwerknemer. Het gevolg is dat de payrollwerknemer zijn ziekengeld van het UWV ontvangt, omdat er (tijdelijk, gedurende de ziekte) geen dienstverband meer is.
Bij payroll zal het payrollbedrijf erop toe zien, dat het uitzendbeding in de payrollcontracten wordt opgenomen, zodat u optimale flexibiliteit behoudt.
Voor meer uitleg of informatie over payroll en payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payrolltarieven, payroll kosten, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, payrollfactor (omrekeningsfactor), payrollberekening.
Verder kunt u bij ons een gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie of payrollofferte, boordevol informatie over payroll voor u, uw werknemers, bedrijf, branche of sector aanvragen!
Terug naar alle vragenWaarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?