In 2016 (was eerst 1 september 2014) wordt de nieuwe calamiteitenregeling ingevoerd. Deze regeling vervangt de onwerkbaarweerregeling in de WW en de werktijdverkortingsregeling (WTV). De calamiteitenregeling voorziet in het verstrekken van WW-uitkeringen in geval van winterse omstandigheden (vorst, sneeuw of ijzel) of andere buitengewone niet-economische omstandigheden.
Direct een payrollofferte opvragen?
Op dit moment bestaan er namelijk twee regelingen waarbij op grond van buitengewone, niet economische, omstandigheden een WW-uitkering kan worden verstrekt tijdens een dienstbetrekking. Dit zijn de zogenoemde onwerkbaar weerregeling in artikel 18 van de Werkloosheidswet (WW) en de zogenoemde werktijdverkortingregeling (WTV regeling) op grond van artikel 8 van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945 (BBA 1945).
De verschillen in beide regelingen vond de overheid echter niet meer wenselijk. Vandaar dat er voor een zoveel mogelijk uniforme regeling is gekozen, die van toepassing is bij calamiteiten, waarbij de verschillen tussen de onwerkbaar weerregeling in de WW en de WTV regeling ongedaan worden gemaakt en waarbij de uitvoering van de regeling zoveel mogelijk in één hand ligt, namelijk die van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).
De kern van de nieuwe calamiteitenregeling vormt het feit dat de werkgever van het verbod van werktijdverkorting is vrijgesteld, als in een kalenderweek tenminste 20% van de arbeidscapaciteit niet kan worden benut vanwege een vermindering van bedrijvigheid als gevolg van vorst, ijzel of sneeuwval, of als gevolg van buitengewone omstandigheden, niet zijnde economisch of bedrijfseconomisch van aard, waarvan de effecten zich niet beperken tot een enkele onderneming en die door de Minister van Sociale Zaken als zodanig zijn bekend gemaakt.
- Bij vorst, ijzel of sneeuwval vervalt het verbod van werktijdverkorting in de periode van 1 november van enig kalenderjaar tot en met 31 maart van het daaropvolgende kalenderjaar en pas na 3 kalenderweken waarin tenminste 20% van de arbeidscapaciteit niet kon worden benut. De werkgever moet een per werknemer in uren gespecificeerde melding doen bij het UWV voor elke dag dat dit het geval is.
- Bij buitengewone omstandigheden geldt naast 2 kalenderweken “wachttijd” ook een maximaal aantal van 24 aaneengesloten weken waarin de werkgever kan worden vrijgesteld van het verbod van werktijdverkorting, tenzij de vermindering naar verwachting langer zal duren dan 26 kalenderweken. De werkgever moet per week een per werknemer in uren gespecificeerde melding doen op welke dagen dit het geval is.
De Calamiteitenregeling is een onderdeel van de Wet werk en zekerheid (die de aanpassingen in het ontslagrecht, de WW en de regels voor flexwerkers wijzigt).
Terug naar alle vragenWaarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?