Naast deze goedkeuring stelt de Belastingdienst bij het in dienst nemen van een BBL-er het verplicht om een kopie van de leerwerkovereenkomst bij uw loonadministratie te bewaren. Ook wel praktijkovereenkomst of POK genoemd.
Hierin staat dat de werkzaamheden moeten plaatsvinden op grond van een leer-werkcombinatie waarin u, als werkgever, de BBL'er, als werknemer, en onderwijsinstelling samenwerken en een bijdrage leveren aan het leerproces van de medewerker. In deze overeenkomst moet in ieder geval het volgende zijn opgenomen:
Zoals al reeds hierboven vermeldt, komt u dus als ondernemer in aanmerking voor de Subsidieregeling Praktijkleren, wanneer u een BBL-er in dienst neemt. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het aantal subsidieaanvragen die worden ingediend. Het beschikbare bedrag zal vervolgens per sector worden verdeeld over het aantal plaatsen. Het bedrag bedraagt maximaal €2700,- per student. Tot slot geldt, dat deze subsidieregeling niet meer kan worden toegepast als uw werknemer het examen heeft gehaald of tussentijds met zijn opleiding is gestopt.
Indien u een BBL-er bij payroll via een payroll bureau in dienst neemt, zal het payroll bureau de Subsidie Praktijkleren aanvragen en met u vervolgens verrekenen. De meeste payroll bedrijven doen dit door het subsidiebedrag direct in mindering op uw factuurbedrag te brengen of te verrekenen in de payroll factor voor deze medewerker. Let u echter wel op dat dit ook daadwerkelijk door uw payroll bureau gebeurt!
Terug naar alle vragenWaarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?