De NEN 4400-1 norm is in 2007 tot stand gekomen door samenwerking tussen de vakbonden en werkgeversorganisaties, de Belastingdienst, het Ministerie van Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De wens van de overheid was namelijk om gezamenlijk tot één landelijk register (voorheen 5) en normering voor alle bonafide uitzend- en uitleenondernemingen (o.a. payrollbedrijven) te komen. Het keurmerk Stichting Normering Arbeid werd toen ook in het leven geroepen en de normen van dit keurmerk werden vervolgens in de nationale norm NEN 4400-1 vastgelegd. Een payrollbedrijf die dit keurmerk heeft, wordt tweemaal per jaar financieel en administratief door een onafhankelijke keuringsinstantie gecontroleerd.
Direct een payrollofferte opvragen?
Alle 1.127 (februari 2019) payrollbedrijven in Nederland roepen dat uw personeel in goede handen bij hen is. Maar of ze allemaal betrouwbaar zijn, kunt u dus aan het keurmerk van de Stichting Normering Arbeid SNA, te weten de NEN 4400-1 certificering, zien. Dit is de norm wanneer een bedrijf werknemers ter beschikking stelt (dus ook uitzendbureaus). Hiervan zijn er op dit moment (februari 2019) 4.511 (excl. buitenlandse ondernemingen).
Heeft een payrollbedrijf dus een NEN 4400-1 normering dan is zij beoordeeld op het feit dat:
Alle 1.127 gecertificeerde payrollbedrijven kunt u terugvinden in het Register Normering Arbeid (www.normeringarbeid.nl).
Wij controleren/checken dus altijd of/hoe lang een payrollbedrijf bij de Stichting Normering Arbeid (SNA) is geregistreerd en over het keurmerk NEN 4400-1 beschikt. Wij maken hiervoor gebruik van de SNA attenderingsservice en krijgen hierdoor een signaal als er wijzigingen in de registratie van een payrollbedrijf (uitlener) zijn. Om u het gemakkelijk te maken, vindt u hier bij ons alle 1.127 NEN-4400-1 gecertificeerde payrollbedrijven (incl. alle vestigingen) per plaats in Nederland terug.
Het keurmerk is dus ontstaan op initiatief van bedrijven die personeel inlenen, om de risico´s op de wet Ketenaansprakelijkheid uit te sluiten. Het payrollbedrijf die uw werknemers op de payroll (=loonlijst) heeft staan, is, zoals u hierboven heeft kunnen lezen, verplicht om de verplichte afdrachten aan de Belastingdienst te doen. Wordt dit door het payrollbedrijf niet (voldoende) gedaan, dan kan de Belastingdienst u alsnog (wederom) als inlenende partij hiervoor aansprakelijk stellen. Het maakt dus niet uit of u deze betalingen al aan het payrollbedrijf heeft voldaan, u kunt alsnog een naheffing en een boete als inlener hiervoor krijgen.
Sinds 1 juli 2015 gelden namelijk de volgende maatregelen uit de Wet aanpak (WAS) met betrekking tot de ketenaansprakelijkheid. "Alle opdrachtgevers in de keten kunnen aansprakelijk worden gesteld voor het correct naleven van de rechten van werknemers. De volgorde hierbij is dat allereerst de werkgever aansprakelijk is (lees payrollbedrijf), daarna pas de opdrachtgever (lees u)".
Het 4400-1 keurmerk moet dus fraude tegengaan en is daarom zo belangrijk. Payrollbedrijven die dit keurmerk hebben, worden zoals u heeft kunnen lezen namelijk tweemaal per jaar financieel en administratief door een onafhankelijke keuringsinstantie op bovenstaande punten gecontroleerd.
Door deze regelmatige controles mag u er vanuit gaan dat een payrollbedrijf met een 4400-1 certificaat en het SNA logo veilig en betrouwbaar is. Toch kunt u, als u gebruik van payroll gaat maken, net als ons zelf ook nog een aantal zaken hieromtrent checken. Wij checken namelijk altijd of een payrollbedrijf in het register staat (SNA attenderingsservice), het keurmerk van de Stichting Normering Arbeid (NEN 4400-1) heeft, zij over een recente WKA-verklaring beschikt, hoe de jaarcijfers bij de Kamer van Koophandel en referenties van het payrollbedrijf zijn en of er van de G-rekening van het payrollbedrijf gebruik kan worden gemaakt.
Bij een payrollbedrijf dat NEN 4400-1 is gecertificeerd, kunt u ook vaak van haar G-rekening gebruik maken. Een G-rekening is een geblokkeerde rekening waar het payrollbedrijf alleen loonheffing mee kan betalen. Wilt u dus minder risico lopen, voor wat betreft de afdrachten, spreek dan met het payrollbedrijf af dat u een gedeelte van uw factuurbedrag op de (afgeschermde) G-rekening van het payrollbedrijf wilt storten (vaak rond de 30%).
Wij vragen dit altijd na, omdat payrollbedrijven in Nederland dit niet standaard aan hun klanten aanbieden. Wilt helemaal geen risico lopen dan kunt u in bepaalde gevallen ook op de zogeheten
onderstaande “disculpatie regeling” inlenersaansprakelijkheid van de Belastingdienst een beroep doen.
Sinds 1 juli 2012 zijn namelijk de voorwaarden voor inlenersaansprakelijkheid gewijzigd. Wanneer u als ondernemer aan onderstaande voorwaarden voldoet, dan kunt u een beroep op de zogeheten “disculpatie regeling” inlenersaansprakelijkheid van de Belastingdienst doen.
De belastingdienst stelt u dan niet aansprakelijk als u (lees inlener):
Het payrollbedrijf (lees uitlener) moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
Let op, omdat het steeds een momentopname is, moet u deze registratie bij elke betaling verifiëren. Wij maken, zoals u al reeds heeft kunnen lezen, gebruik van de SNA attenderingsservice en krijgen hierdoor dan een signaal als er wijzigingen in de registratie van een payrollbedrijf (uitlener) zijn. U weet hierdoor altijd dat de payrollbedrijven via ons, aan bovenstaande vrijwaringseisen voldoen.
Tot slot hebben wij een lijst met enkele praktische punten/vragen gemaakt, die u bij uw payrollbedrijf keuze in Nederland kunt gebruiken:
Bij twijfel niet inhalen! Heeft u dus twijfels bij enkele bovenstaande punten, gaat u dan niet in zee met dit payrollbedrijf. U en uw werknemers zullen hier namelijk spijt van krijgen.
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll kosten, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll.
Heeft u echter genoeg gelezen over payroll, dan kunt u altijd een geheel vrijblijvend gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?