Het Arbobesluit (artikel 6.1) bepaalt dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van een (payroll) werknemer.
Direct een payrollofferte opvragen?
Hoewel er in het Arbobesluit geen specifieke temperaturen genoemd worden, is wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen. Als werken bij een hoge temperatuur niet voorkomen kan worden, moet een werkgever (lees u):
- nagaan of werken in de warmte wel noodzakelijk is;
- de duur van werkzaamheden in de warmte verkorten;
- werkzaamheden afwisselen met werk op een koelere plek;
- koele dranken aanbieden;
- persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen.
Niet alleen de omgevingstemperatuur bepaalt of het te warm is, ook de relatieve luchtvochtigheid, luchtsnelheid, warmtestraling, kleding en fysieke inspanning spelen een rol. Hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid, hoe minder makkelijk zweet verdampt, waardoor de koelende werking van het verdampen tekortschiet.
Maar ook de mate van inspanning is bepalend. Zo zal iemand met een zittend beroep het minder snel warm krijgen dan iemand die zware lichamelijke arbeid verricht. Doordat al deze factoren een rol spelen is het lastig vooraf vast te stellen onder welke omstandigheden de gezondheid van een (payroll) werknemer schade kan oplopen. Een globale indicatie kunt u verkrijgen door gebruik te maken van de online hittestress calculator van de FNV. Om echter vast te kunnen stellen of er daadwerkelijk sprake is van een ongezonde situatie voor uw (payrolling) werknemers zal de situatie te allen tijde door een deskundige beoordeeld moeten worden.
Omdat u bij payroll nog steeds verantwoordelijk blijft voor alles op de werkvloer, dient u zorg te dragen voor bovenstaande maatregelen en eventuele beoordeling door een deskundige bij te warm weer.
Terug naar alle vragenWaarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?