Wat is een payrollbedrijf en/of wat doet een payrollbedrijf? Een payrollbedrijf neemt naast uw volledige personeel- en salarisadministratie (personeelszaken) de werkgeversrisico’s v.w.b. ziekte en ontslag van u over. Dit is direct ook het grootste verschil tussen een loonadministratiekantoor en/of accountant. Hierbij blijft u nog steeds juridisch de werkgever met alle werkgeversrisico's die daarbij horen.
Direct een payrollofferte opvragen?
Het payrollbedrijf biedt vervolgens uw werknemers een arbeidsovereenkomst aan. Belangrijk hierbij is dat uw werknemers een goed pensioen bij het payrollbedrijf opbouwen. Het enige wat u bij payroll nog doet iedere periode (week, 4 weken of maand) zijn de uren van uw werknemers doorgeven aan het payrollbedrijf.
Deze uren worden door de salarisadministratie van het payrollbedrijf verwerkt en hieruit ontvangen uw payrollwerknemers hun salarisbetalingen en loonstroken. Heeft de verloning van uw personeel plaatsgevonden aan het einde van de periode bij het payrollbedrijf dan ontvangt u een factuur hiervan en zal het payrollbedrijf middels een automatische incasso deze bij u innen.
Als juridische werkgever zorgt het payrollbedrijf vervolgens ervoor dat de afdrachten van de sociale premies en belastingen worden gedaan. Ook hier hoeft u met payroll dus niet meer aan te denken. Zoals hierboven al reeds is vermeld, doet een payrollbedrijf meer dan alleen de salarisadministratie. Zij neemt namelijk ook de arbeidsrechtelijke risico’s rond uw personeel van u over.
Wordt 1 van uw payrollwerknemers ziek dan heeft u niet meer het risico van jarenlang loondoorbetaling bij ziekte van deze werknemer en hoeft u niet alle werkzaamheden m.b.t. een arbodienst en de Wet verbetering Poortwachter te doen. Bij payroll loopt u dit risico niet meer omdat u niet meer de juridisch werkgever van uw werknemers bent en alleen de daadwerkelijke gewerkte uren van hen bij het payrollbedrijf betaald. U heeft bij ziekte dus geen dubbele personeelskosten.
Een ander voorbeeld van improductiviteit bij uw werknemers is het bijzonder verlof. Dit verlof, c.q. risico, wordt bij de dienstverlening payroll door het payrollbedrijf overgenomen. Let hier wel op wat het payrollbedrijf hierover in zijn payrollovereenkomst en algemene voorwaarden heeft staan.
Mocht u een conflict krijgen met een payrollwerknemer dan zal het payrollbedrijf vanuit het juridisch werkgeverschap u hierbij helpen en ondersteunen. Hiervoor krijgt u geen factuur van het payrollbedrijf. Let u echter wel goed op wat het payrollbedrijf hierover in haar payrollovereenkomst met u heeft afgesproken!
Belangrijk voor u is dat de volgende zaken bij een payrollbedrijf op de juiste wijze zijn geregeld:
Tenslotte zijn de kosten bij het payrollbedrijf voor u natuurlijk van belang (lees hier meer over bij ons onder kosten payroll en payrolltarieven). De meeste payrollbedrijven werken namelijk met payrollfactoren over het kale bruto uurloon (idem CAO en/of WML). Het is belangrijk om na te vragen wat er precies in hun payrollfactor (lees hier meer over een payrollfactor) is verwerkt.
Voor meer uitleg of informatie over een payrollbedrijf, payroll en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, payrollfactor (omrekeningsfactor) en payrollberekening.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?