Bij een payrollconstructie wordt het payrollbedrijf formeel juridisch werkgever van uw werknemers en komen zij in dienst van het payrollbedrijf, om daarna exclusief bij u te werk te worden gesteld (verschil met uitzendbureau).
Direct een payrollofferte opvragen?
Het payrollbedrijf neemt bij een payrollconstructie naast de personeels- en salarisadministratieve verantwoordelijkheden, van u als ondernemer of werkgever, ook de arbeidsrechtelijke risico's rond uw personeel over. Bij een payrollconstructie ontzorgt het payrollbedrijf u en uw afdelingen personeelszaken en salarisadministratie. Het payrollbedrijf regelt namelijk bij een payrollconstructie de betalingen van de salarissen, loonheffingen, sociale en pensioenpremies, financiert de lonen voor, regelt het ziekteverzuim en houdt contact met instanties zoals het UWV, de Belastingdienst en arbodienst.
Doordat u of uw organisatie hierdoor niet meer dagelijks de personeels- en salarisadministratie hoeft te voeren, geen ziekteverzuim hoeft te managen en lonen hoeft voor te financieren. Houdt u en uw organisatie met een payrollconstructie meer tijd en geld over om uw organisatie nog efficiënter in te richten en meer te focussen op de economische ontwikkelingen binnen uw branche/sector.
Bij een payrollconstructie doet u als ondernemer en/of werkgever nog wel steeds zelf de werving en selectie van uw personeel, bepaalt u de arbeidsvoorwaarden (conform CAO), doet u de functionering- en beoordelingsgesprekken en houdt u het toezicht op de werkvloer vanuit de arbowetgeving.
Het is belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen de payrollconstructie bij een uitzendbureau en een payrollbedrijf. Het verschil zit hem in het toepassen van de geldende CAO voor uw werknemers. De uitzend-CAO's van de ABU en/of NBBU zijn meer gericht op de verloning van uw tijdelijk personeel dan van uw gehele personeelsbestand, dus inclusief werknemers met onbepaalde tijdscontracten. Deze laatste groep gaat er qua arbeidsvoorwaarden bij deze CAO's er vaak op achteruit.
Gelukkig is er op dit punt ingegrepen door de politiek en dienen de uitzendbureaus de inlenersbeloning op gebied van salarissen, reiskosten en netto vergoedingen, loonsverhogingen en opbouw van periodieken en vergoedingen voor overwerk of onregelmatige uren bij een payrollconstructie vanuit de voor de werknemers geldende CAO over te nemen. Let u dus goed op bij de keuze van een payrollbedrijf, dat deze zaken bij hun payrollconstructie wel worden toegepast. Een goedkoop payrollbedrijf is dus niet vaak het beste payrollbedrijf voor u en/of uw werknemers.
Het is voor u en uw werknemers belangrijk om bij een payrollconstructie van een payrollbedrijf te kijken naar het punt pensioen. Payrollbedrijven, die onder de ABU- en NBBU-CAO vallen, bieden uw werknemers de mogelijkheid om vanuit het StiPP pensioen op te bouwen. De pensioenpremies voor uw medewerkers bedragen hierin echter maar een paar procent. Ter vergelijking bij de meeste Bedrijfstak Pensioen Fondsen (BPF) leggen werknemers en werkgevers aan premies al gauw meer dan 10% in. Dat dit voor uw werknemers dan gevolgen heeft voor in de toekomst, hoeven wij u dan niet uit te leggen.
Een goed payrollbedrijf zal een pensioenadviseur inschakelen om de eventuele gevolgen voor iedere individuele werknemer te bekijken en daarnaast te beoordelen of een waardeoverdracht (= Het overdragen van de waarde van pensioenaanspraken om pensioenverlies te voorkomen wanneer een werknemer van werkgever wisselt) voor hem/haar zinvol is.
Voor u als werkgever is het gunstig dat de politiek in Nederland op het punt van pensioen, naast de reeds geldende inlenersbeloningsregeling en gelijke ontslagregels voor payrollwerknemers (Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)), wil dat een payrollwerknemer vanaf dag 1 een adequate pensioen bij het pensioenfonds, dat voor alle werknemers binnen het bedrijf of branche geldt, opbouwt of bij een pensioenfonds (b.v. verplichte deelname Plus-regeling StiPP en/of aanpassing hiervan) dat gelijkwaardige inlegpercentages hanteert (= basispensioenregeling). Deze politieke discussie geldt dus alleen voor payrollwerknemers in de payrollbranche en niet als u zelf uitzendkrachten in de uitzendbranche heeft.
De basispensioenregeling moet dan volgens de overheid ten minste voorzien in:
Mocht dit namelijk gebeuren dan behoort de onderlinge concurrentie van payrollbedrijven op arbeidsvoorwaarden weer een stuk dichterbij tot het verleden en hoeft u als werkgever (lees inlener) niet meer te checken welke pensioen erbij een payrollconstructie van een payrollbedrijf geldt.
Wij kunnen vanuit onze payrollconstructie en CAO er voor zorgen dat bovenstaande zaken goed zijn geregeld in het payroll contract van uw payrollwerknemer. Hierdoor komen u als ondernemer/werkgever en uw payrollwerknemer bij zijn/haar pensioenrechtelijke leeftijd niet voor verrassingen te staan. Vraag daarom nu snel een payrollofferte bij ons aan.
Hieronder geven wij nog even kort de payrollconstructie voordelen en nadelen, incl. weerleggingen, voor u en uw werknemers weer.
Ondernemers en werkgevers in Nederland maken gebruik van payroll, zodat zij geen complexe personeels- en salarisadministratie hoeven te doen. Hierdoor hebben zij niets meer te maken met het UWV, de Belastingdienst, verzekeraars voor pensioenen en de arbodienst.
Doordat het payrollbedrijf de juridische werkgever van de werknemers van een ondernemer/werkgever wordt. Loopt de ondernemer/werkgever geen arbeidsrechtelijke risico's meer en weten zij van tevoren wat hun loonkosten zijn. De ondernemer/werkgever draait namelijk niet meer op voor de kosten van loondoorbetaling bij ziekte (of arbeidsongeschiktheid) en hoeft vaak geen ontslag- of transitievergoedingen meer te betalen.
Een ondernemer/werkgever blijft aansprakelijk vanuit de ketenaansprakelijkheid voor de afdracht van loonbelasting en premies sociale verzekeringen. In geval van faillissement van het payrollbedrijf is het mogelijk dat de ondernemer/werkgever premies en belasting aan het UWV en de Belastingdienst nog een keer moet afdragen, zelfs als al eerder geld is afgedragen aan het payrollbedrijf.
Drie belangrijke voordelen voor werknemers zijn:
Payrollwerknemers hebben ook recht op bijv. vakantiedagen, feestdagen, bijzonder verlofdagen, ATV- en ADV-dagen en worden bij ziekte doorbetaald. Doordat payrollbedrijven altijd op een vast tijdstip in de week na de inlevering van de uren van werknemers door de ondernemer/bedrijf uitbetalen, hebben payrollwerknemers altijd de zekerheid wanneer hun salarisuitbetaling precies plaatsvindt.
Doordat payrollbedrijven, die vallen onder de eigen payroll bedrijfs-, ABU- of NBBU-CAO, de inlenersbeloningsverplichting, met betrekking tot de CAO waarin de werknemers werkzaam zijn, dienen toe te passen. Krijgen payrollwerknemers hetzelfde loon en functies als de werknemers in dienst bij de ondernemer/bedrijf.
Naast de overname van de primaire arbeidsvoorwaarden uit de CAO waaronder payrollwerknemers vallen. Bieden veel payrollbedrijven naast een pensioenregeling (zie bovenstaand) ook vaak collectiviteitskortingen op verzekeringen (ziektekosten-, auto, aansprakelijk etc.), telefoons, laptops, dagjes uit, vakanties, pretparken, musea of concerten.
Het risico bestaat dat als een werknemer via een payrollconstructie wordt overgezet naar een onbekend payrollbedrijf, hij/zij minder binding met het bedrijf houdt/krijgt.
Echter bij payroll blijft de ondernemer/werkgever degene die toezicht en leiding geeft op de werkvloer. Doordat de werkgever/ondernemer met payroll echter geen tijd meer kwijt is aan allerlei zaken en documenten rond de personeels- en salarisadministratie en ziektebegeleiding. Heeft zij/hij meer tijd en aandacht voor zijn/haar personeel en het reilen en zeilen binnen het bedrijf.
Daarnaast beschikken de payrollwerknemers bij een payrollbedrijf v.w.b. vragen over loonstroken, jaaropgaven, werkgeversverklaringen, saldo (boven-) wettelijke vakantiedagen, vakantiegeld/ 13de maand, onkosten vergoedingen, rechten bij aanzegging/ontslag, rechten bij ziekte en rechten vanuit CAO en/of wet- en regelgeving over een persoonlijk aanspreekpunt (externe afdeling personeelszaken en salarisadministratie).
Wilde een payrollwerkgever/ondernemer een payrollwerknemer ontslaan, dan diende dit ontslag in het verleden eerst door het UWV of kantonrechter te worden getoetst. De Wet werk en zekerheid bepaalt nu door wie dat moet gebeuren. Dit is namelijk afhankelijk van de reden voor ontslag. Bij ontslag van een payrollwerknemer zijn de omstandigheden op de werkvloer bepalend. Daarnaast kan de payrollwerkgever payrollwerknemers ontslaan als de werkgever/ondernemer zijn/haar (financiële) verplichtingen gedurende 3 maanden niet is nagekomen (= ontslag om bedrijfseconomische redenen). Bij deze reden en/of langdurige arbeidsongeschiktheid toetst het UWV of de werkgever/ondernemer heeft voldaan aan de eisen om het payrollcontract te beëindigen. In alle andere gevallen toetst de kantonrechter het ontslag. Meer info zie Rijksoverheid
Het is wel belangrijk te weten dat een ondernemer/werkgever bij payroll de payrollwerknemers langer flexibel in dienst kan houden. Hij/zij is namelijk niet gehouden aan maximaal 2 jaar en/of 3 bepaalde tijdscontracten en mag de payrollwerknemers dus meerdere bepaalde tijdscontracten aanbieden, voordat de payrollwerknemers recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebben.
Dit is net als bovenstaande genoemde nadelen een misverstand. De paragraaf inlenersbeloning in de eigen payroll bedrijfs-, ABU- en NBBU-CAO (lees payroll CAO) schrijft voor dat payrollbedrijven payrollwerknemers gelijkwaardig moeten belonen en inschalen, net als de werknemers die rechtstreeks bij de ondernemer/werkgever in dienst zijn. De inlenersbeloning geldt zowel voor het salaris als voor:
Naast een gelijkwaardige beloning heeft de payrollwerknemer ook vanuit de CAO recht op een gelijkwaardige functie bij een payrollbedrijf. Punten als ervaringsjaren, diploma’s of aantal dienstjaren zijn hier dus ook van toepassing.
Een veel gehoord nadeel is dat een ondernemer/werkgever met payroll makkelijk zijn/haar juridische- en werkgeversverplichtingen zou kunnen ontlopen.
Het tegendeel is echter waar! Want door met een payrollbedrijf samen te werken, wordt hij/zij namelijk juist door het payrollbedrijf gehouden aan wet- en regelgeving en CAO-bepalingen voor zijn/haar werknemers.
Payrollbedrijven hebben voor verschillende aspecten van het werkgeverschap, zoals wet- en regelgeving en CAO, verzuim en salarisadministratie specialisten in dienst, die de ondernemer/werkgever hieraan dus zullen houden of op wijzen.
De ondernemer/werkgever kan hier dus geen loopje meenemen. Waardoor payrollwerknemers te allen tijde beschermd zijn en krijgen waarop ze recht hebben bij een payrollconstructie van een payrollbedrijf.
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrollconstructies en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payrolltarieven, payroll voordelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll.
Verder kunt u bij ons een gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie of payrollofferte, boordevol informatie over payroll voor u, uw werknemers, bedrijf, branche of sector aanvragen!
Terug naar hoofdpaginaWaarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?