Met het fasensysteem wordt, in de payrollbranche, het rechtspositiesysteem uit de CAO voor uitzendkrachten bedoeld. De ABU-CAO (algemeen verbindend verklaard) kent sinds 1 juli 2015 met de Wet Werk en Zekerheid een gelijke fasetelling met de NBBU-CAO.
De payrollbedrijven met een eigen payroll bedrijfs-CAO kennen echter nog steeds een andere telling en duur van tijdelijke contracten (vaak 4 jaar en 6/8 contracten), voordat een medewerker bij hen recht op een onbepaalde tijdspayrollcontract heeft.
Het fasensysteem uit de ABU-CAO kent 3 fasen: A, B en C. Fase A uit de ABU-CAO lijkt erg op fase 1 en 2 uit de NBBBU-CAO en fase B (ABU) en fase 3 (NBBU) lijken ook op elkaar.
Een payrollwerknemer is werkzaam in fase A zolang hij nog geen 78 weken gewerkt heeft, waarbij alleen de gewerkte weken meetellen. In fase A is meestal (maar niet altijd) het uitzendbeding (zie uitzendbeding) opgenomen in het contract. In deze fase is ook sprake van ‘uitsluiting van loondoorbetalingsplicht’, wat feitelijk betekent: geen werk, geen loon.
Een payrollwerknemer die fase A heeft doorlopen, stroomt in fase B in. In fase B (ABU) worden maximaal 6 tijdelijke payrollcontracten gedurende maximaal 4 jaar gesloten. Dit zijn payrollcontracten voor bepaalde tijd, vergelijkbaar met het reguliere arbeidsrecht.
Zodra in fase B meer dan 4 jaar is gewerkt, of het 6e contract is afgelopen, is het volgende contract een fase C contract. Dat is simpelweg een vast payrollcontract voor onbepaalde tijd. In zowel de ABU-CAO als NBBU-CAO ontstaat dus bij payroll na maximaal 5,5 jaar recht op een vast payrollcontract voor onbepaalde tijd.
Gaat u met een ABU payrollbedrijf samenwerken, dan zal de fasetelling en contractbeheer voor uw personeel door het payrollbedrijf gebeuren, maar bepaalt u nog steeds of het payrollcontract van uw medewerker bij payroll moet worden verlengd.
In de meeste fase A (ABU) payrollcontracten staat het uitzendbeding. Dit is de essentie van de flexibiliteit van een payrollwerknemer. Het betekent dat u en de payrollwerknemer relatief snel de samenwerking kunnen beëindigen. Het beding treedt meestal ook in werking bij ziekte van de werknemer. Het gevolg is dat de werknemer zijn ziekengeld van het UWV ontvangt, omdat er (tijdelijk, gedurende de ziekte) geen dienstverband meer is.
Bij payroll zal het payrollbedrijf erop toe zien, dat het uitzendbeding in de payrollcontracten van uw medewerkers wordt opgenomen, zodat u als ondernemer/werkgever optimale flexibiliteit behoudt.
Tot slot, spreken we over opvolgend werkgeverschap, indien werknemers reeds al in dienst bij u zijn en vervolgens in dienst bij een payrollbedrijf komen. Vanuit de Wet Werk en Zekerheid en de ABU-CAO (lees payroll CAO) hebben deze payrollwerknemers, vanaf de eerste werkdag, dan recht op de inlenersbeloning.
Dit houdt in dat deze payrollmedewerker sowieso, in een gelijke of gelijkwaardige functie, recht heeft op hetzelfde salaris, als de werknemer die nog in dienst bij u is. Daarnaast heeft zij/hij ook recht op dezelfde aantal vakantiedagen, periodeloon in de schaal, mogelijke arbeidsduurverkorting, toeslagen voor overwerk, verschoven uren, onregelmatigheid en ploegentoeslag, initiële loonsverhoging, onbelaste kostenvergoeding en periodieken.
Voor wat betreft de opgebouwde rechten uit het verleden door deze medewerkers bij u, b.v. vakantiedagen, vakantiegeld (mogelijkheid 2x per jaar te laten uitkeren), opgebouwde dienstjaren, bepaalde of onbepaalde tijd en salarissen blijven deze gewoon bij een overstap naar payroll behouden.
Waar voor 1 januari 2015 een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege eindigde. Geldt vanaf 1 januari 2015 voor tijdelijke payrollcontracten van 6 maanden of langer een aanzeggingstermijn voor een werkgever (lees payrollbedrijf) in Nederland van 1 maand.
De aanzegplicht houdt dus in dat een werkgever de verplichting heeft om een werknemer uiterlijk een maand voordat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege eindigt, schriftelijk te informeren of zijn/haar arbeidsovereenkomst wel of niet wordt voortgezet.
Bij niet naleving is een sanctie (boetebeding) van toepassing, deze ‘boete’ dient het payrollbedrijf aan de werknemer uit te keren. Let u er dus altijd goed op wat uw payrollbedrijf, m.b.t. deze eventuele sancties, in haar payrollovereenkomst en algemene voorwaarden heeft bepaald! Dit om verrassingen te voorkomen.
Gelukkig zullen de meeste payrollbedrijven ruim vóór het einde van een payrollcontract contact met u opnemen, om te overleggen of en onder welke condities een nieuw payrollcontract aan uw payrollmedewerker dient te worden aangeboden.
Heeft een werkgever een medewerker namelijk laten weten het payrollcontract te willen voortzetten, dan moet de werkgever ook aangeven onder welke voorwaarden hij/zij het payrollcontract met deze payrollmedewerker wilt voortzetten.
De aanzegplicht geldt niet als het een payrollcontract voor bepaalde tijd betreft, waarbij het einde niet op een kalenderdatum is gesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om een payrollcontract voor de duur van een bepaald project of ter vervanging van een arbeidsongeschikte werknemer.
Verder geldt de aanzegplicht ook niet als het een payrollcontract voor bepaalde tijd betreft, die is aangegaan voor minder dan zes maanden. Ook als er sprake is van een tweede of derde payrollcontract, die is aangegaan voor minder dan zes maanden, geldt de aanzegplicht niet.
Ten slotte geldt de aanzegplicht niet in geval van een payrollcontract waarin een uitzendbeding is opgenomen (lees bovenstaand hier meer over).
Wanneer een payrollwerknemer onder de ABU-CAO (payroll CAO) valt, gelden er andere regels (zie fasensysteem) voor wat betreft wanneer een werknemer bij u recht op een vast contract heeft, nl.:
Voor meer informatie over payroll en payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payrolltarieven, payroll kosten, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll en uitzendbureau payroll.
Verder kunt u bij ons een geheel vijblijvend gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie of payrollofferte, boordevol informatie over payroll voor u, uw werknemers, bedrijf, branche of sector aanvragen!
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?