Per 1 januari 1999 was de Wet Flexibiliteit en Zekerheid, ook wel Flexwet genoemd, in Nederland in werking getreden. De Flexwet stelde regels voor wanneer contracten voor bepaalde tijd overgingen naar contracten voor onbepaalde tijd.
Belangrijk hierbij was dat als er tussen de tijdelijke arbeidscontracten een periode van drie maanden of langer (bij de Wet Werk en Zekerheid 6 maanden) zat. Zij niet werden aangemerkt als opeenvolgende arbeidsovereenkomsten. Alleen opeenvolgende arbeidsovereenkomsten met onderbrekingen korter dan drie maanden werden als schakels aangemerkt en telden mee in een keten van een reeks tijdelijke contracten.
In deze reeks werd een tijdelijk contract automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd als: "Drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd binnen 3 jaar (Wet Werk en Zekerheid binnen 2 jaar) elkaar met onderbrekingen korter dan drie maanden (nu minimaal 6 maanden uit de Wet Werk en Zekerheid) hadden opgevolgd." Voor het beëindigen van een vierde arbeidsovereenkomst was een ontslagvergunning of ontbinding via het Kantongerecht noodzakelijk.
Bij payroll via de NBBU en/of ABU had (en heeft) u voor wat betreft het aantal contracten in 5,5 jaar (onder de Wet Werk en Zekerheid onveranderd) te maken met het fasensysteem uit beide CAO’s. Voor payrollbedrijven die een eigen payrollbedrijfs-CAO sinds 2102 hebben, geldt voor het aantal tijdelijke payrollcontracten en duur van vaak: 6 tot 8 tijdelijke payrollcontracten in 4 jaar tijd
Deze hoeveelheid en duur komt eigenlijk voort uit de VPO-CAO, die tot 2012 8 in plaats van 3 bepaalde tijdspayrollcontracten in 3,5 jaar tijd voor de payrollmedewerkers kenden, voordat de payrollmedewerkers op een onbepaalde tijdspayrollcontract recht hadden.
Voor een AOW-gerechtigde payrollmedewerker gold een verlengde flexibele periode. De regeling voor ouderen kwam neer op maximaal 8 contracten voor bepaalde tijd in 4,5 jaar tijd.
Werkgevers (lees u of payrollbedrijf) kunnen nu vanuit de Wet Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd per 1 januari 2016 maximaal zes contracten in vier jaar met AOW-gerechtigde payrollwerknemers aangaan, voordat er een vast dienstverband ontstaat.
Alle drie de CAO’s kenden dus wel de regel, idem Flexwet, dat er minimaal 3 maanden (nu alle drie dus 6 maanden) of langer tussen tijdelijke payrollarbeidscontracten moest zitten, zodat deze contracten niet als opeenvolgende payrollcontracten (schakels) werden aangemerkt. Meer info over AOW-gerechtigde payrollmedewerkers vindt u hier.
Heeft u genoeg gelezen over alles omtrent de Flexwet, Wet Werk en Zekerheid, AOW-gerechtigden en het aantal tijdelijke contracten bij payroll, dan kunt u altijd een geheel vrijblijvend gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?