De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) is per 1 januari 2015 komen te vervallen. Vanaf 1 januari 2015 vergoedt de AWBZ alleen nog de zwaarste, langdurige zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), gemeenten regelen de lichtere vormen van zorg via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en daarnaast is sommige zorg naar de zorgverzekering overgegaan.
Direct een payrollofferte opvragen?
Omdat u bij payroll geen personeel juridisch in dienst heeft, hoeft u zich ook niet over de inhouding en afdracht van de inkomensafhankelijke Wlz-premies (voorheen AWBZ) voor langdurige zorg van uw medewerkers aan de Belastingdienst bezig te houden. Dit behoort bij payroll namelijk tot het takenpakket van uw payrollaanbieder.
De Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) was dus een wettelijke, verplichte, collectieve sociale verzekering (zgn. verplichte volksverzekering), die tot doel had om de hele Nederlandse bevolking en niet-ingezetenen van Nederland, die bepaalde inkomsten in Nederland hadden, te verzekeren tegen het risico van bijzondere ziektekosten.
Het ging hierbij om zware geneeskundige risico’s, die niet individueel via een normale zorgverzekering te verzekeren waren. Ook voorzieningen van de preventieve gezondheidszorg vielen er onder. Mensen met een inkomen, zoals payrollwerknemers, betaalden een AWBZ-premie over hun loon, inkomsten of uitkering.
In Nederland kennen we in 2019 nu twee soorten eigen bijdragen voor de zorg, namelijk: de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de inkomensafhankelijke Wlz-premie (voorheen AWBZ) voor langdurige zorg.
Deze bijdragen worden door het payrollbedrijf als juridische werkgever bij uw payrollwerknemers op hun loon ingehouden en aan de Belastingdienst afgedragen. De hoogte van de afdracht is afhankelijk van het inkomen van uw payrollwerknemer, daarnaast worden er over pensioenen en/of uitkeringen van mensen in Nederland ook premies ingehouden. De inkomsten uit deze inkomensafhankelijke bijdragen worden in Nederland gebruikt om de kortdurende (curatieve) en langdurige zorg te financieren.
De inkomensafhankelijke bijdrage Zvw (werkgeversheffing) bedraagt in 2019 voor uw payrollwerknemers 6,95 % over zijn/haar totaal belastbaar inkomen (ondernemers/gepensioneerden is 5,70 %) en de inkomensafhankelijke bijdrage Wlz (voorheen AWBZ) 9,65 % over zijn/haar belastbaar inkomen met een maximum (33.791 euro in 2017, 2019 was nog niet bekend). Als iemand niet in loondienst is of geen uitkering heeft, betaalt hij/zij de premie inkomensafhankelijke bijdrage Wlz, middels een aanslagbiljet, zelf aan de Belastingdienst.
De vergoedingen uit de Wlz (voorheen AWBZ), die dus niet vanuit de zorgverzekering van uw payrollwerknemers wordt vergoed, kan op twee manieren plaatsvinden: Zorg in Natura (ZIN) en het persoonsgebonden budget (pgb). In het laatste geval krijgt de rechthebbende een bepaald budget toegekend. De uitvoering van zowel ZIN als het pgb verloopt via het zorgkantoor.
Heeft u genoeg gelezen over alles omtrent de AWBZ, inkomensafhankelijke bijdrage Wlz, inkomensafhankelijke bijdrage Zwv etc. en payroll, dan kunt u altijd een geheel vrijblijvend gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?