De regeling geldt:
Let u echter op! Levert u of uw student/scholier geen studenten of scholierenbewijs aan, dan zal het payrollbedrijf deze medewerker moeten verlonen als een regulier medewerker met een bijkomend hoger payrolltarief!
In de praktijk zijn er 2 soorten vakantiekrachten, per CAO's gelden er namelijk 2 nogal verschillende definities. Hét kenmerk van alle vakantiekrachten is echter wel dat ze minder rechten hebben (geen recht op doorbetaling van feestdagen, minder vakantiedagen, geen kort verzuim of buitengewoon verlof, geen pensioenopbouw en bij de NBBU geldt geen wachtdagcompensatie aan vakantiekrachten) dan reguliere medewerkers en daarom een lagere kostprijs (lees payrolltarief) hebben.
Het kan dus een voordelige oplossing voor u zijn om het tekort aan personeel in de vakanties of gedurende het jaar op te vangen met vakantiekrachten, c.q. studenten en scholieren! Let u wel altijd op dat het payrollbedrijf het lagere (afgesproken) payrolltarief voor vakantiekrachten, c.q. studenten en scholieren, hanteert. Dit kan u namelijk op jaarbasis de nodige euro's schelen!
Binnen de payrollbranche bestaan er twee definities van vakantiekrachten: 1. in de CAO’s van de ABU en NBBU en 2. een afwijkende (studenten- en scholierenregeling) voor payrollbedrijven met een eigen payrollbedrijfs-CAO (o.a. Prokx payrolling (nu Payroll Select), Payned payrolling, Please payroll, Connexie en Persoonality payrolling.
Binnen de CAO’s van de ABU en NBBU worden vakantiekrachten (vakantiewerkers) als volgt gedefinieerd: “Onder vakantiewerkers in de zin van de ABU-/NBBU-CAO worden scholieren, studenten en andere studerenden (onder wie uitzendkrachten in een BBL-traject) verstaan, die in aansluiting op het volgen van onderwijs gedurende de (zomer-)vakantie van hun onderwijsinstelling tijdelijk werkzaamheden verrichten, en die niet aansluitend werkzaamheden blijven verrichten in dienst van het payrollbedrijf.” De regeling mag voor de ABU-CAO van 1 juni tot 1 september en NBBU-CAO in elke officiële schoolvakantie worden toegepast.
In de CAO van de eerder genoemde payrollbedrijven met een eigen payrollbedrijfs-CAO, heeft men het niet over vakantiekrachten, maar spreekt men van een studenten- en scholierenregeling.
Zoals u reeds hierboven heeft kunnen lezen, wordt onder studenten en scholieren verstaan: Alle studenten en scholieren die een dagopleiding volgen en die in de periode tussen 1 januari en 31 december van enig jaar werkzaamheden verrichten voor de werkgever (lees payrollbedrijf). Werknemers jonger dan 18 jaar worden geacht, gezien de Leerplichtwet, scholier of student te zijn. Werknemers vanaf 18 jaar dienen de werkgever enig bewijs te kunnen overleggen waaruit volgt dat zij student of scholier zijn. De werkgever dient een kopie van dit bewijs gedurende de looptijd van het payrollbedrijf te bewaren.
Hoewel beide regelingen qua definities niet zoveel verschillen, is er wel degelijk een verschil in de praktijk: bij de ABU-CAO is er alleen tussen 1 juni en 1 september sprake van vakantiekrachten, bij de NBBU-CAO in elke officiële schoolvakantie en bij de eigen payrollbedrijfs- CAO's kunt u het hele jaar profiteren van de studenten- en scholierenregeling!
Tot slot hebben de medewerkers in beide regelingen, net als alle andere medewerkers, wel recht op het minimumloon en vakantiegeld (8% van het brutoloon). Voor de NBBU-cao geldt dat dit vakantiegeld direct met het loon mag worden uitbetaald en bij de ABU-CAO binnen 6 weken na het beëindigen van de werkzaamheden.
Wanneer studenten en scholieren een aparte loonbelastingverklaring ondertekenen (zie website Belastingdienst), hebben zij recht op de studenten- en scholierenregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat zij netto meer overhouden van hun salaris.
Wanneer een vakantiekracht/student/scholier als MBO-er of HBO-er en universitair student, nog onder oude stelsel, studiefinanciering ontvangt, mag hij/zij naast de studiefinanciering in 2019 maximaal € 14.682,96 (verzamelinkomen of belastbaar loon) bijverdienen. Als de student of scholier de grens voor bijverdienen nadert, moet hij/zij haar/zijn studiefinanciering en reisproduct stopzetten. Een HBO of universitair student net als een leerling op het voortgezet onderwijs, die onder het nieuwe leenstelsel valt, mag onbeperkt bijverdienen.
Heeft u genoeg gelezen over alles omtrent vakantiewerkers of studenten- en scholierenregeling en payroll, dan kunt u altijd een geheel vrijblijvend gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?