Waar vroeger gekeken werd naar wat iemand niet meer kon, wordt er in deze wet juist gekeken naar wat uw zieke payrollwerknemer nog wel kan. Als een zieke payrollwerknemer in de WIA meer werkt, zal hij/zij er financieel ook meer op vooruit gaan. Als blijkt dat uw payrollwerknemer echt niet meer kan werken, dan is er ook voor haar of hem een uitkering (zie onderstaand) binnen de WIA.
Doordat u bij payroll niet meer de juridische werkgever van uw zieke payrollwerknemer bent, liggen alle werkzaamheden en werkgeversrisico's bij het payrollbedrijf. U heeft dus niets met de WIA van doen, geen eigenrisicodragerschap of verhoogde premies bij het UWV.
Door de invoering van de WIA is de Wet re-integratie arbeidsgehandicapten (Wet REA) komen te vervallen. De Wet REA is echter deels opgenomen in de WIA en deels in de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (WAJONG). De WAO is bijna volledig afgeschaft, daar deze alleen nog voor werknemers, die op
1 januari 2006 al een WAO-uitkering ontvingen, geldt.
Payrollwerknemers die na twee jaar ziekte door het UWV tussen de 35%-80% arbeidsongeschikt zijn verklaard, vallen onder de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA).
Uitgangspunt bij deze regeling is dat het voor beide partijen, zowel voor werkgever (lees payrollbedrijf) als payrollwerknemer, aantrekkelijk is als een gedeeltelijk arbeidsongeschikte payrollwerknemer aan het werk blijft.
Hoe meer een payrollwerknemer kan werken, hoe hoger zijn/haar inkomen is. De gedeeltelijk arbeidsongeschikte payrollwerknemer krijgt (als hij of zij voldoet aan de referte-eis (=weken-eis), hij/zij heeft 26 weken van de 39 weken voorafgaand gewerkt) eerst een loongerelateerde uitkering en vervolgens een vervolguitkering of een loonaanvulling.
De loonaanvulling is afhankelijk of iemand voor meer dan de helft van de resterende verdiencapaciteit arbeid verricht. Zoals u al hierboven heeft kunnen lezen, hebben payrollbedrijven als juridisch werkgever de mogelijkheid tot eigen risicodragerschap voor de WGA. Zij kunnen als werkgever dit risico van beperkte arbeidsongeschiktheid bij een private verzekeraar verzekeren.
U heeft kunnen lezen dat wanneer uw payrollwerknemer arbeidsongeschikt wordt, hij/zij meestal een WIA-uitkering krijgt. De hoogte van deze uitkering (loongerelateerde WGA uitkering) hangt af van de hoogte van het loon dat uw payrollwerknemer verdiende voordat hij/zij arbeidsongeschikt werd.
Krijgt uw payrollmedewerker al een tijd een WIA-uitkering, dan moet hij 50% verdienen van wat hij nog kan verdienen (= verdiencapaciteit). Lukt dat niet, dan krijgt hij een WGA-vervolguitkering.
De WGA-vervolguitkering is een percentage van het minimumloon. Met een WGA-hiaat basisverzekering krijgt een werknemer die arbeidsongeschikt is, een aanvulling op deze WGA-vervolguitkering zodat uw werknemer weer ongeveer hetzelfde bedrag heeft als toen hij/zij een loongerelateerde WGA uitkering had (is aan een maximum gebonden i.v.m. het maximum dagloon, 214,28 euro in 2019). Hij/zij krijgt dus een aanvulling tot een percentage van het loon dat hij/zij verdiende voordat hij/zij arbeidsongeschikt werd. Dit percentage hangt af van hoeveel procent iemand arbeidsongeschikt is. Als uw payrollwerknemer echter geen recht heeft op een WGA-vervolguitkering, dan krijgt hij/zij ook geen uitkering uit de WGA-hiaatverzekering. Meer informatie hierover vindt onder WGA en payroll )
Heeft u genoeg gelezen over de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) en payroll, dan kunt u altijd een geheel vrijblijvend gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?