Als payrollwerknemers dat nu echter zeggen, klopt dit feitelijk niet, daar hun loon nu bijna altijd vanuit de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte door werkgevers (lees payrollbedrijven) wordt betaald. De Ziektewet van nu regelt voor zieke werknemers, die bij ziekte geen recht (meer) hebben op loondoorbetaling van hun werkgever, eigenlijk alleen dat mensen alsnog een uitkering krijgen. In Nederland worden zij ook wel 'vangnetters' genoemd.
Als uw payrollwerknemer in dienst is bij uw payrollaanbieder, dan blijft het payrollbedrijf in de meeste gevallen het loon doorbetalen en heeft uw payrollwerknemer geen recht op ziektewetuitkering. In onderstaande bijzondere situaties heeft uw payrollwerknemer echter TOCH recht op een ziektewetuitkering:
In de volgende gevallen heeft iemand (soms payrollwerknemer) geen werkgever, maar heeft toch recht op een ziektewetuitkering:
Doordat u bij payroll niet meer de juridische werkgever van uw payrollwerknemers bent, liggen alle werkzaamheden en werkgeversrisico's (o.a. 2 loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie) hieromtrent bij het payrollbedrijf. U heeft dus niets met de Ziektewet, (c.q. WGA en/of WIA) vandoen, dus geen eigenrisicodragerschap of verhoogde premies (zie onderstaand) bij het UWV.
De laatste grote wijziging in de Ziektewet trad in werking op 1 januari 2014. Die wijziging heeft grote gevolgen gehad voor payrollbedrijven. Voor 2014 betaalden payrollbedrijven namelijk via hun sectorpremie mee aan de Ziektewet en de arbeidsongeschiktheidsregeling WGA. Ook was er een gedifferentieerde WGA-premie voor kleine en grote werkgevers.
Als uw tijdelijke payrollwerknemers ziek werden, betaalde het payrollbedrijf toentertijd in eerste instantie maximaal twee jaar lang het loon door (uitzondering hierop was/is een payrollcontract met uitzendbeding). Het UWV zorgde voor een Ziektewetuitkering als het tijdelijke payrollcontract afliep. Daardoor bestond er een vangnet voor de periode waarin uw payrollwerknemer bijvoorbeeld geen recht had op loondoorbetaling bij ziekte.
De berekening van de premie van de Ziektewet en de WGA voor een payrollbedrijf zijn per 1 januari 2014 voor hen, als middelgrote en grote werkgevers (meer of minder dan circa 3,3 miljoen loonsom), gewijzigd. Payrollbedrijven betalen voortaan een individuele premie. Dit is de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Deze wordt berekend op basis van de schadelast van de voorgaande jaren bij een payrollbedrijf.
De maatregelen hieromtrent staan in de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (Bezava). De ingangsdatum van deze wet was 1 januari 2013, maar de financiƫle gevolgen waren pas een jaar later merkbaar voor payrollbedrijven. Dit wordt ook wel de Modernisering Ziektewet genoemd.
Doordat payrollbedrijven juridisch de werkgever van werknemers worden, zullen zij daarom voor het ziekterisico van hun payrollwerknemers een verzuimverzekering hebben afsluiten of een eigen verzuimafdelingen (grotere payrollbedrijven) ingericht.
Doordat steeds meer tijdelijke werknemers in de Ziektewet en vervolgens vaak in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) terecht kwamen, probeert de overheid sinds 2014 het verzuim en de instroom van tijdelijke medewerkers met bovenstaande regelingen terug te dringen.
Aangaande zieke payrollwerknemers met een vast dienstverband die in dienst blijven, vielen/vallen deze al buiten het vangnet van het UWV. Payrollbedrijven bleven en zijn hierdoor nog steeds verplicht om maximaal twee jaar lang het loon van deze payrollwerknemers door te betalen. Daarna komen zij in de WIA terecht, zonder dat er een vangnet aan te pas komt, mits zij natuurlijk niet ziek uit dienst gaan.
Voor de eerste twee jaar heeft de overheid na 2014 wel meer verplichtingen aan zieke payrollwerknemers en payrollbedrijven op het gebied van loondoorbetaling en re-integratie (WULBZ en WVP) gesteld. Met als gevolg dat er sindsdien nog minder zieke vaste (payroll)werknemers, die nog in dienst zijn/waren, na twee jaar ziekte in de WIA belanden.
Met de modernisering van de Ziektewet na 2014 probeert de overheid dus een lagere/geen instroom van tijdelijke (payroll)werknemers te bewerkstelligen. Kleine werkgevers betalen sindsdien een sectorpremie en grote (lees payrollbedrijven) en middelgrote werkgevers een (deels) individuele premie (gebaseerd op de schadelast).
Afhankelijk van de categorie betaalt een werkgever dus sinds 2014 een individuele premie, sectorale premie of combinatie van beide. Bij een individuele premie is de hoogte ervan dus direct afhankelijk van de schadelast. In 2019 gaat het dan om de cijfers over 2017 (het zogenaamde refertejaar). De sectorale premie is gebaseerd op de feitelijke uitkeringslast in de sector waarin een (payroll)bedrijf eventueel actief is. Het soort premie per categorie:
Een payrollbedrijf die na 2104 eigenrisicodrager voor de Ziektewet werd/wordt, neemt de uitkering op zich van payrollwerknemers die dus in de Ziektewet belanden. Dit houdt in dat het payrollbedrijf deze regelingen in feite zelf uitvoert.
Daarnaast neemt het payrollbedrijf de verantwoordelijkheid over voor de verzuimbegeleiding van zieke ex-payrollwerknemers, re-integratie en eventuele sancties als ex-payrollwerknemers niet meewerken aan re-integratie.
Het financiƫle risico en de uitvoering van de begeleiding kan een payrollbedrijf dus zelf doen (vaak grote payrollbedrijven) of onderbrengen bij een verzekeraar.
Het payrollbedrijf betaalt dan een lagere gedifferentieerde premie Whk voor de zieke (ex-)payrollwerknemers waarvoor hij geen eigenrisicodrager kan worden. Dit kan een payrollbedrijf aan de voorkant (lagere werkgeverslasten) door goed verzuimmanagement (zichtbaar in Ziektewetpremie) aan de achterkant geld op leveren.
Naast dat goed verzuimmanagement uw payrollaanbieder geld oplevert, zegt het ook iets over de kwaliteit van het payrollbedrijf en hoe zij met uw zieke payrollwerknemers omgaan. Dit laatste heeft namelijk voor u rechtstreeks gevolgen voor uw payrolltarief bij uw payrollaanbieder (hoe hoger uw ziekteverzuim, hoe meer u betaalt).
Vraag dus altijd of uw payrollaanbieder eigenrisicodrager is, een verzuimafdeling heeft, welke arbodienst zij mee samenwerken en als laatste: 'Wat hun ziekteverzuimpercentages over de afgelopen jaren waren?'
Heeft u genoeg gelezen over de Ziektewet en Ziektewetuitkeringen in relatie tot payroll, dan kunt u altijd een geheel vrijblijvend gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?