Wat precies te onderzoeken of hoe vaak dat te doen, is aan de werkgevers en werknemers in Nederland. Zij spreken dit namelijk op brancheniveau (in de CAO) of binnen het bedrijf af. De specifieke risico’s in uw branche of bedrijf zijn daarbij leidend.
De volgende punten zijn omtrent een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) van belang:
Een Preventief Medisch Onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:
In de praktijk komt het er meestal op neer dat een PMO verschillende gezondheidsrisico’s, die het functioneren van medewerkers beïnvloeden, in kaart brengt. De risico’s kunnen met het werk te maken hebben, maar ook met de leefstijl van medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan (werk)stress, RSI, overgewicht, roken, alcohol, drugs, klachten van het bewegingsapparaat (zoals rugklachten) en een te hoog cholesterol.
Overigens geeft een PMO alleen een indicatie van de gezondheidstoestand van uw medewerkers. Ziektes constateren of diagnoses stellen kan en mag de uitvoerder van een PMO niet.
Bij payroll bent en blijft u verantwoordelijk voor de gezondheidsrisico's van uw payrollmedewerkers op uw werkvloer. Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is hier dus een onderdeel van.
Zoals al reeds is aangegeven, is een PMO een praktisch hulpmiddel om de gezondheid en het welzijn van uw payrollmedewerkers te monitoren, en ze te helpen om gezonder te leven. Een soort APK-check voor uw bedrijf en uw payrollmedewerkers.
Fitte payrollmedewerkers die lekker in hun vel zitten, zijn namelijk productiever en melden zich minder vaak ziek. Daar bent u en uw payrollaanbieder direct bij gebaat. Het payrollbedrijf moet immers bij ziekte het loon van uw zieke payrollwerknemers doorbetalen. Eén verzuimdag kost het payrollbedrijf namelijk al snel 250 euro en u op den duur natuurlijk een hogere payrollfactor.
Een goed erkend payrollbedrijf zal een PMO onder uw payrollmedewerkers daarom toejuichen en zal de kosten van deze onderzoeken, indien zij net als u goed werkgeverschap nastreeft, ook gedeeltelijk voor haar rekening nemen. Daarnaast zal zij u kosteloos helpen bij uw RI&E en u tevens stimuleren het PMO actief onder de aandacht bij uw payrollmedewerkers te brengen.
De (geanonimiseerde) informatie uit een PMO helpt u en uw payrollaanbieder namelijk bij het gezamenlijk vormgeven van uw HR-beleid. Met als uiteindelijke doel: ziekteverzuim voorkomen en de duurzame inzetbaarheid en productiviteit van uw payrollmedewerkers vergroten.
Afhankelijk van de arbeidsomstandigheden en het ziekteverzuim in uw bedrijf zal uw payrollaanbieder u adviseren om jaarlijks, of eens in de twee of drie jaar een PMO onder uw payrollmedewerkers te doen.
Kortom, vraag dus altijd aan uw payrollaanbieder, voordat u gaat payrollen met uw personeel, hoe de kosten van deze onderzoeken bij hen zijn geregeld en of zij dit niet misschien goedkoper bij haar arbodienst kan regelen.
Heeft u genoeg gelezen over alles omtrent een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) en payroll, dan kunt u altijd een geheel vrijblijvend gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?