Wat is een transitievergoeding en hoe werkt dit bij payroll?
Antwoord:
Met de aangenomen Wet Werk en Zekerheid wil de overheid zorgen voor een eenvoudiger, sneller, eerlijker en minder kostbaar ontslagstelsel. Tot nu toe baseerde een rechter de vergoeding meestal op de kantonrechtersformule, terwijl het UWV geen vergoeding toekende. Dat verschil wordt met deze wet weggenomen door bij beide routes een zogeheten “transitievergoeding” in te voeren. De bedoeling is dat de hoogte van de transitievergoeding één derde maandsalaris per dienstjaar gaat bedragen. Wanneer werknemers echter langer dan tien jaar in dienst zijn geweest zal de vergoeding een half maandsalaris per daarop volgend dienstjaar bedragen. De transitievergoeding zal maximaal € 75.000 zijn, of maximaal een jaarsalaris voor mensen die meer dan € 75.000 per jaar verdienen. Bovendien wordt het, zowel voor werkgevers als werknemers, in alle gevallen mogelijk om in hoger beroep te gaan tegen een uitspraak.
Direct een payrollofferte opvragen?
Geen transitievergoeding
- Er is geen recht op een transitievergoeding bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden (beëindigingsovereenkomst). Dan bepalen werkgever en werknemer zelf onder welke voorwaarden de arbeidsovereenkomst eindigt.
- De transitievergoeding is niet verschuldigd als het ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer.
- De transitievergoeding is niet verschuldigd als de arbeidsovereenkomst eindigt of niet wordt voortgezet nadat de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. De vergoeding is evenmin verschuldigd als de arbeidsovereenkomst niet wordt voortgezet in verband met het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Als de arbeidsovereenkomst kort voor de pensioenleeftijd eindigt of niet wordt voorgezet, is de volledige transitievergoeding wel verschuldigd. De vergoeding wordt niet afgetopt in verband met de aanstaande pensionering.
- De werkgever is geen transitievergoeding verschuldigd als de arbeidsovereenkomst eindigt of niet wordt voorgezet voordat de werknemer 18 jaar is en hij gemiddeld niet meer dan 12 uur per week werkte.
Transitievergoeding - Payroll
U begrijpt dat het ontslag de nodige risico’s en kosten voor payroll ondernemingen met zich meebrengen. Payroll bedrijven zijn op dit gebied dan ook net verzekeringsmaatschappijen en zullen de kosten van ontslag voor een groot gedeelte in hun payroll tarieven doorcalculeren, maar waar mogelijk (bij onduidelijkheden) deze ook aan u proberen door te berekenen. Let u er daarom op, wat er nu en straks (invoering wetsvoorstel Werk en Zekerheid) van u wordt verlangd met betrekking tot dossiervorming bij ontslag, wat uw kosten bij een herplaatsingstraject zijn en wat uw eventuele kosten bij een ontslagvergoeding (lees transitievergoeding) zijn. Kortom, vraag wat de voorwaarden nu en straks bij ontslag zijn en controleer deze in de payroll offerte, overeenkomst of algemene voorwaarden!
Gevolgen Wet Werk en Zekerheid - Payroll
De invoering van deze wijzigingen in het ontslagrecht door de Wet Werk en Zekerheid staan gepland voor 1 juli 2015. Zodra er echter meer bekend is over wat de exacte gevolgen van het wetsvoorstel Werk en Zekerheid voor de payroll dienstverlening in Nederland i.r.t. het ontslagrecht, c.q. transitievergoeding, zijn, zullen wij dit uiteraard melden op watispayroll.nl.
Terug naar alle vragen