ECABO was een van de zeventien kenniscentra die Nederland telde. Samen vormden zij de schakel tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Vanuit een gezamenlijk doel: Een arbeidsmarkt in balans voor iedereen.
De Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) en de daarmee samenhangende bekostiging door het Ministerie van OCW bepaalden de wettelijke taken van ECABO voor het middelbaar beroepsonderwijs. Deze wettelijke taken waren, samengevat:
De trainingsactiviteiten van ECABO voor praktijkopleiders zijn echter recent gestopt. De zusterorganisatie eX:plain verzorgt nu de trainingen voor praktijkopleiders in de sector Particuliere Beveiliging in Nederland. Daarnaast biedt de Stichting Samenwerkende organisaties Beroepsonderwijs (SBB) een variëteit van basisworkshops voor beginnende Praktijkopleiders in Nederland aan. In Nederland zijn er momenteel circa 300.000 Praktijkopleiders, die actief jongeren begeleiden.
Wilt u net zoals de reeds 247.000 erkende leerbedrijven, 9.500 in het buitenland, een erkend leerbedrijf worden? Dit omdat u een mbo-student gaat begeleiden of er 1 zoekt? Om een leerbedrijf te worden, moet u dan eerst een erkenning aanvragen.
Voordat u de echte erkenningsaanvraag start, doorloopt u een korte vragenlijst op de website van SBB. Daardoor ziet u, wat er nodig is om uw aanvraag succesvol af te ronden. Vervolgens kunt u op de website direct met de echte aanvraag doorgaan. Een van de 430 adviseurs praktijkleren van de SBB neemt dan binnen tien werkdagen contact met u op, om de aanvraag verder te bespreken.
Ook als u een leerling met een beperking uit het voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs of een vmbo-leerling in een leerwerktraject wilt gaan begeleiden, moet u een erkenning aanvragen.
Sommige payrollbedrijven zijn in Nederland net als hun klanten een SBB erkend leerbedrijf. Hier kunt u kijken welk payrollbedrijf/bedrijf een erkend leerbedrijf in Nederland is.
Ja uw BBL-student volgt namelijk de beroepsbegeleidende leerweg. De beroepsbegeleidende leerweg is een stroming binnen het MBO waarbij de student gaat werken en leren tegelijk.
Uw BBL-leerling komt bij payroll in dienst bij het payrollbedrijf en zal drie tot vier dagen per week op uw werkvloer werkzaam zijn. Daarnaast gaat de student één tot twee dagen per week naar school. Voor de dagen dat uw BBL-medewerker werkzaam is, moet er een arbeidscontract (payrollcontract) worden opgesteld. Kijkt u echter in uw CAO goed welke regelingen op BBL’ers van toepassing zijn. In sommige CAO’s zijn namelijk aanvullende regelingen m.b.t. het uurloon opgenomen, maar ook bepalingen over loondoorbetaling tijdens de schooldag
Een goed gecertificeerd payrollbedrijf kan u hier echter bij helpen en biedt daarom erkende leerbedrijven de mogelijkheid om BBL-medewerker (-s) via payroll in dienst te nemen. Zij verzorgen dan alle aanvragen, administratieve handelingen en verloning van de BBL-ers.
Wanneer uw BBL’er bij een payrollbedrijf in dienst komt, stelt de Belastingdienst het verplicht om een kopie van de leerwerkovereenkomst (praktijkovereenkomst) bij uw loonadministratie door het payrollbedrijf te worden bewaard. In deze overeenkomst moet in ieder geval het volgende zijn opgenomen:
Neemt u een BBL’er aan en brengt u hem/haar bij een payrollbedrijf onder, dan komt u als ondernemer in aanmerking voor de Subsidieregeling Praktijkleren.
Bedrijven die een leerwerkplek in het verleden aanboden, ontvingen een afdrachtvermindering onderwijs. Met de nieuwe regeling Subsidieregeling Praktijkleren, per 1 januari 2014, moet u bij payroll, met behulp van het payrollbedrijf, vooraf een aanvraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland indienen. Deze zal vervolgens worden beoordeeld aan de hand van de gestelde voorwaarden. Pas na goedkeuring kan er subsidie worden toegekend. Zie voor meer informatie over de Subsidieregeling Praktijkleren: www.rvo.nl
De subsidie zal aan het einde van het jaar rechtstreeks door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland worden uitbetaald. Mocht de BBL'er zijn/haar opleiding tussentijds hebben beëindigd, dan zal de subsidie naar rato worden berekend. Houdt u er dus rekening mee dat uw payrollaanbieder in haar payrolltarief/-factor deze subsidie verdisconteert of rechtstreeks naar u door stort!
De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het aantal subsidieaanvragen die jaarlijks in Nederland worden ingediend. Het beschikbare bedrag zal vervolgens per sector verdeeld worden door het aantal plaatsen. Het bedrag bedraagt maximaal €2700,- per student.
Onder de oude regeling moest een werkgever (lees payrollbedrijf) met behulp van bewijsstukken kunnen aantonen, dat er gebruik van de afdrachtsvermindering onderwijs werd gemaakt. Vervolgens werd er pas bij een eventuele belastingcontrole duidelijk of de afdrachtsvermindering terecht was toegepast. De regeling werd hierdoor onbeheersbaar en oncontroleerbaar en leidde volgens de Belastingdienst dan ook tot toenemend oneigenlijk gebruik.
De Subsidieregeling Praktijkleren moet werkgevers stimuleren praktijkleerplaatsen aan te bieden. De subsidie is voor de kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student. Ook is de subsidie een tegemoetkoming in de loon- of begeleidingskosten van een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding (toio). De subsidieregeling richt zich vooral op:
Meer informatie over de geldende wetteksten m.b.t. de subsidieregeling praktijkleren vindt u op www.overheid.nl. Als onderwijswetgeving geldt voor vmbo de WVO (Wet op het voortgezet onderwijs), voor mbo de WEB (Wet educatie en beroepsonderwijs) en voor hbo/promovendi en toio's de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek).
Alleen erkende leerbedrijven en instellingen, waaronder opleidingsbedrijven, kunnen subsidie aanvragen. Zij moeten dan praktijk- of leerwerkplaatsen aanbieden. Na afloop van de begeleiding dient u uw aanvraag in. Lees hier de voorwaarden per categorie.
Benieuwd wat uw CAO en wetgeving in Nederland over het aannemen van BBL’ers voorschrijft? Vraag dan een gratis adviesgesprek bij ons aan.
Heeft u genoeg gelezen over alles omtrent de ECABO, SBB, Wet educatie en beroepsonderwijs, erkend leerbedrijf, praktijkopleiders, BBL-ers, leerwerkovereenkomsten, subsidieregeling praktijkleren en payroll, dan kunt u altijd een geheel vrijblijvend gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?