Op het EGF kan alleen aanspraak worden gemaakt als er door één bedrijf (de leveranciers en afnemers meegerekend) meer dan 500 werknemers gedwongen worden ontslagen, of als een groot aantal werknemers in een specifieke sector, als gevolg van structurele veranderingen in de wereldhandel, overbodig zijn geworden. Het fonds kan niet voor de herstructurering van bedrijven of sectoren, of voor indirecte beschermende sociale maatregelen worden gebruikt.
De toepassing van het fonds is in 2014 uitgebreid. Het fonds bevat sindsdien een zogenaamde 'crisis-clausule', wat betekent dat het fonds ook kan worden gebruikt om werknemers, die hun baan als gevolg van de wereldwijde financiële en economische crisis hadden verloren, te helpen.
Daarnaast richt het fonds zich op banenverlies ten gevolge van natuurrampen en biedt het fonds ondersteuning aan werkloze jongeren, die geen opleiding volgen. De jaarlijkse begroting is teruggebracht van 500 miljoen tot 170 miljoen. In dit kader zal het geld efficiënter gebruikt moeten worden, zodat er meer aan onderwijs en training kan worden besteed.
Met de voorstellen voor de periode 2021-2027, wil de Commissie het fonds opnieuw herzien. Zo moeten ook werknemers, die vanwege automatisering of digitalisering ontslagen zijn, geld kunnen krijgen uit het fonds. Afgezien daarvan wil de Commissie ook dat het fonds toepasbaar wordt vanaf 250 gedwongen ontslagen werknemers in plaats van 500.
Bedrijven die subsidie uit het EGF willen aanvragen, dienen in Nederland contact op te nemen met Uitvoering Van Beleid. Zij en het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid begeleiden een eventuele aanvraag.
Uitvoering Van Beleid houdt zich bezig met het uitvoeren van subsidieregelingen op het gebied van sociaaleconomisch beleid. De nadruk ligt op werk en inkomen. Voor Nederland is dus Uitvoering Van Beleid het aanspreekpunt voor het aanvragen van Europese subsidies, zoals het Europees Sociaal Fonds (ESF) en het Europees Globaliseringsfonds (EGF). Uitvoering Van Beleid maakt organisatorisch deel uit van de directie Dienstverlening, Samenwerkingsverbanden en Uitvoering van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Uitvoering Van Beleid is gevestigd in Den Haag en telt ongeveer 150 medewerkers. Deze medewerkers zijn actief in vier verschillende afdelingen: Uitvoering I (private sector), Uitvoering II (publieke en semi-pubieke sector), Financiële Zaken en de afdeling Diensten, Informatie en Advies. Tot 2018 heette de organisatie Agentschap SZW.
Heeft u genoeg gelezen over alles omtrent het Europees Globaliseringsfonds (EGF), Agentschap SZW, Uitvoering Van Beleid en payroll, dan kunt u altijd een geheel vrijblijvend gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?