Ja. Als u een payrollwerknemer/-werknemers vanwege bedrijfseconomische omstandigheden binnen uw bedrijf wilt ontslaan, moet u deze omstandigheden bij het payrollbedrijf aantonen. U zult moeten kunnen aantonen dat de functie(-s) inderdaad gaat/gaan vervallen of dat het binnen uw bedrijf financieel slechter gaat.
Direct een payrollofferte opvragen?
Dit kan door inzage in de financiële stukken van uw bedrijf te geven. Deze moeten wel door een accountant zijn opgesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de winst- en verliesrekening of productiegegevens. Ook moet u laten zien wat voor kostenbesparingen u heeft doorgevoerd om ontslagen te voorkomen.
Vervolgens zal het payrollbedrijf, bij voldoende onderbouwing door u, dan als juridische werkgever het ontslag van uw payrollmedewerker(-s) voor u verder afhandelen.
Ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen komt voor bij:
Met de verplichte toepassing van het afspiegelingsbeginsel bij ontslag om bedrijfseconomische redenen wordt voorkomen dat steeds de laatst binnengekomen werknemers als eerste voor ontslag in aanmerking komen.
Bij het afspiegelingsbeginsel moet u per leeftijdsgroep de werknemer met het kortste dienstverband als eerste voor ontslag voordragen. Dit geldt niet als in uw CAO hierover andere regels zijn opgenomen. Dan gelden namelijk die regels. In dit geval zal een CAO-commissie het ontslag toetsen. Het afspiegelingsbeginsel is in het leven geroepen om een gezonde leeftijdsopbouw na ontslag binnen uw bedrijf te behouden.
U stelt zelf of bij payroll de ontslagvolgorde vast van de werknemers die bij u in dienst zijn. Dat is dus inclusief de payrollwerknemers die bij u werken. Eerst kunt u de volgende werknemers bij ontslag om bedrijfseconomische redenen ontslagen:
Daarna kunt u volgens het afspiegelingsbeginsel uw overige werknemers ontslagen.
Zoals reeds eerder is vermeld, worden bij het afspiegelingsbeginsel uw werknemers met vergelijkbare (“uitwisselbare”) functies ingedeeld in leeftijdsgroepen. Binnen elke leeftijdsgroep wordt bekeken wie het laatst is aangenomen. Deze werknemers worden dan als eerste ontslagen. Het gaat hierbij om de volgende leeftijdsgroepen:
U hoeft het afspiegelingsbeginsel niet te gebruiken als:
In een aantal bijzondere situaties kunt u ook van het afspiegelingsbeginsel afwijken:
In de zorgsector in Nederland gelden er andere ontslagregels voor uitzendkrachten, werknemers in de zorg en payrollwerknemers. Op deze groep werknemers en op categorieën werknemers in de zorgsector gelden specifieke regels voor het bepalen van de ontslagvolgorde. Ook voor ontslag van payrollwerknemers gelden er dus specifieke regels. Deze staan in de Ontslagregeling vermeld (wetten.overheid.nl/BWBR0036599/2019-01-01).
Wilt u tenslotte 20 of meer werknemers tegelijk in 1 werkgebied van het UWV en binnen 3 maanden ontslaan? Dan moet u zich ook aan de regels voor collectief ontslag houden.
Sinds de komst van de Wet werk en zekerheid, in 2015, zijn ook de ontslagregels voor een payrollwerknemer gelijk getrokken. Er was eerst bepaald dat, als u bij payroll een werknemer wilde ontslaan, dit ontslag eerst door het UWV of kantonrechter moest worden getoetst. De Wet werk en zekerheid bepaalt nu echter vanaf 2015 door wie dat moet gebeuren. Dit is namelijk afhankelijk van de reden voor ontslag. Bij ontslag van een payrollwerknemer zijn de omstandigheden op uw werkvloer namelijk bepalend.
Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen (afspiegelingsbeginsel) en/of langdurige arbeidsongeschiktheid toetst het UWV of u en het payrollbedrijf aan de eisen om het payrollcontract te beëindigen, hebben voldaan. In alle andere gevallen zal een kantonrechter het ontslag toetsen. Meer info zie Rijksoverheid.
Met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in 2020 wil de politiek straks enkele nadelige effecten (en de niet behaalde doelen) vanuit de Wet werk en zekerheid (WWZ) repareren. Het doel is om met deze wet het verschil (gat), welke is ontstaan tussen vast en flex, kleiner te maken en het voor werkgevers in Nederland aantrekkelijker te maken om mensen in vaste dienst te nemen.
De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) moet er voor zorgen dat het straks mogelijk is om het vaste contract van medewerkers flexibeler te maken (extra mogelijkheden om een contract door de kantonrechter te laten ontbinden) en de flexibele contracten iets vaster. Naast de nieuwe regels omtrent ontslaggronden worden met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) ook de transitievergoedingsregeling, WW-premie, ketenbepaling en de dienstverlening payroll opnieuw bekeken en aangepast.
Het ontslag moet voor werkgevers met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) straks gemakkelijker worden. Een werkgever (lees payrollbedrijf) in Nederland moet op dit moment nog volledig aan 1 van de 8 ontslaggronden voldoen. Straks is het met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) ook mogelijk een payrollwerknemer, als er sprake van een optelsom van omstandigheden (zogenaamde cumulatiegrond) is, te ontslaan.
Door deze nieuwe negende grond heeft een kantonrechter in Nederland straks de mogelijkheid om verschillende omstandigheden (zogenaamde cumulatiegrond) te combineren. Wanneer de cumulatiegrond daadwerkelijk voor het ontslag wordt gebruikt, is het belangrijk te weten dat een payrollwerknemer hierbij wel een halve transitievergoeding extra (bovenop de transitievergoeding) kan krijgen.
Heeft u genoeg over het ontslag om economische redenen bij payroll gelezen, dan kunt u altijd een gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Meer uitleg of informatie over payroll en payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, vindt u o.a. op de volgende pagina's: payroll vragen, payrollkosten, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll, goedkoopste payroll, payroll zzp en freelance payroll.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?