Loonvorderingen komen ook voor als uw payrollwerknemer op staande voet wordt ontslagen, terwijl uw payrollwerknemer van mening is dat daarvoor geen goede reden was. Uw payrollwerknemer doet dan een beroep op de nietigheid van het ontslag en vordert loon, omdat hij/zij van mening is dat de arbeidsovereenkomst (lees payrollcontract) niet is geëindigd.
Bij wie uw payrollwerknemer bij bovenstaande gevallen dan een loonvordering moet indienen, bij u of bij uw payrollaanbieder? Zijn hierover in de loop der jaren de nodige jurisprudentie en uitspraken geweest. Net zoals onderstaande uitspraak van een Kantonrechter te Amsterdam zijn wij van mening, ondanks dat er afgelopen jaren rechters zijn geweest die anders hebben beslist, dat een payrollwerknemer dit bij het payrollbedrijf moet doen en niet bij u.
In Kantonrechter Amsterdam 22 december 2009, JAR 2010/41 heeft de kantonrechter een loonvordering van een payrollwerknemer tegen een payrollbedrijf toegewezen. Het payrollbedrijf had namelijk de payrollovereenkomst met de inlener beëindigd en verwees de payrollwerknemer voor verdere loonbetaling door naar de inlener, die had volgens het payrollbedrijf op grond van de payrollovereenkomst met hen gehouden zou zijn om de payrollwerknemer in dienst te nemen.
Vanaf 1 juli 2015 zijn door de Wet werk en zekerheid ook de ontslagregels voor een payrollwerknemer gelijk getrokken. Er was bepaald dat als u bij payroll uw payrollwerknemer wilde ontslaan, dit ontslag eerst door het UWV of kantonrechter moest worden getoetst. De Wet werk en zekerheid bepaalt echter nu door wie dat moet gebeuren. Dit is namelijk afhankelijk van de reden voor ontslag. Bij ontslag van uw payrollwerknemer zijn namelijk de omstandigheden op uw werkvloer bepalend.
Daarnaast kan een payrollbedrijf uw payrollwerknemer ook ontslaan als u uw (financiële) verplichtingen gedurende 3 maanden niet bent nagekomen (= ontslag om bedrijfseconomische redenen). Bij deze reden en/of langdurige arbeidsongeschiktheid toetst het UWV of u en/of het payrollbedrijf aan de eisen om het payrollcontract te beëindigen hebben voldaan. In alle andere gevallen toetst de kantonrechter het ontslag. Meer info zie Rijksoverheid
Heeft u genoeg over loonvorderingen, ontslagregels bij payroll gelezen, dan kunt u altijd een gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Voor meer informatie over payroll en payrolling antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payrolltarieven, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll en uitzendbureau payroll.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?