De systematiek van premiedifferentiatie die al voor de premie WGA-vast gold, geldt sinds 1 januari 2014 ook de WGA-flex en de ZW-flex. Dit betekent dat de uitkeringslasten met betrekking tot de WGA-flex en de ZW-flex vanaf 2014 ook worden toegerekend aan werkgevers als zij bij het UWV verzekerd zijn. De premies in 2014 zijn gebaseerd op de uitkeringslasten van een bedrijf in 2012.
De beschikking gedifferentieerde premies WGA ziet er dus sinds
1 januari 2014 anders uit. I.p.v. 1 premiepercentage staan er nu op de beschikking gedifferentieerde premies WGA en ZW 2014 (gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) vermeld:
Nieuw is sinds 2014 ook dat de individuele premiedifferentiatie nog meer afhankelijk wordt van de werkgeversgrootte van een bedrijf. Voor alle drie de onderdelen is de bepaling van de premie namelijk mede afhankelijk van de hoogte van de premieloonsom bij een bedrijf.
Er bestaan voor de bepaling van de premie ZW-flex, WGA-flex en WGA-vast drie type werkgevers:
Indien een werkgever eigenrisicodrager is voor de ZW-flex of de WGA-vast staat in de beschikking van de belastingdienst een premiepercentage vermeld van 0. Voor de WGA-flex kan een werkgever pas per 1 januari 2016 eigenrisicodrager worden. Voor dit onderdeel betaalt ieder werkgever dus tot 2016 altijd een (gedifferentieerde) premie.
Doordat u bij payroll echter geen personeel (meer) in dienst heeft, ontvangt u ook geen beschikking gedifferentieerde premies WGA en ZW van de Belastingdienst. U hoeft zich bij payroll daarom ook niet druk te maken over de keuze of u wel/niet eigenrisicodrager voor de WGA-vast en ZW-flex wordt. Deze beslissing ligt namelijk, als juridisch werkgever, volledig bij het payrollbedrijf.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?