Al lijkt het percentage van 0,6% hiervoor in uw personeelskosten (payrolltariefopbouw) niet veel, dit kan echter naast ziekte en ontslag binnen uw bedrijf per jaar toch flink verschillen. Het betreft hierbij o.a. de afwezigheid in verband met zwangerschapsverlof, adoptie- en pleegzorg, geboorteverlof, ouderschapsverlof, kort- en langdurend zorgverlof, calamiteitenverlof en/of buitengewoon/bijzonder verlof.
Onderstaande verlofregelingen zijn in de Wet Arbeid en Zorg (Wazo) en CAO's (boven de wettelijke regelingen) geregeld. Mochten er namelijk verloven zijn, die normaal gesproken onder de Wet Arbeid en Zorg vallen, maar nu onder een afwijkende regeling in een CAO zijn opgenomen, dan zal een werkgever (lees payrollbedrijf) in dat geval de CAO en niet de Wet Arbeid en Zorg moeten toepassen!
Het payrollbedrijf en u zijn wettelijk verplicht uw payrollwerknemers voor de volgende gebeurtenissen uit de Wet Arbeid en Zorg vrij te geven.
Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof is een verlof voor uw payrollmedewerkster tijdens de laatste weken van haar zwangerschap en na de bevalling. Tijdens dit verlof betaalt het UWV een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aan uw payrollmedewerkster uit. Iedere zwangere payrollmedewerkster heeft recht op dit verlof en bijbehorende uitkering.
Geboorteverlof ook wel kraamverlof, vaderschapsverlof en partnerverlof genoemd. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. De payrollwerknemer kan deze verlofdagen naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel binnen 4 weken na de geboorte van het kind doen.
Let op! Per 1 juli 2020 kunnen partners straks tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Zij krijgen dan een uitkering ter hoogte van 70% van hun dagloon tot maximaal 70% van het maximumdagloon. UWV gaat deze weken verlof betalen. Uw payrollwerknemer moet deze verlofweken binnen 6 maanden na de geboorte van het kind opnemen. Voorwaarde is wel dat uw payrollwerknemer eerst het geboorteverlof van eenmaal het aantal werkuren per week opneemt.
Ook moet uw payrollwerknemer het verlof in hele weken aanvragen. In overleg met u kan uw payrollwerknemer het aanvullend verlof over een langere periode dan 5 weken spreiden. Het is ook mogelijk voor uw payrollmedewerker om minder dan 5 weken aanvullend geboorteverlof op te nemen.
Ouderschapsverlof is een verlof voor uw payrollwerknemers om voor een wat langere periode meer tijd aan de zorg voor hun kind(eren) te kunnen besteden. De duur van ouderschapsverlof is afhankelijk van het aantal uren dat uw payrollmedewerker werkt. De regel bij ouderschapsverlof is: de arbeidsduur van uw payrollmedewerker per week, gerekend over 26 weken.
Voor het zorgverlof voor de echtgenoot/partner en bloed- of aanverwanten in de 1e graad (kind of ouder) van uw payrollwerknemer kan hij/zij kortdurend zorgverlof opnemen. Het payrollbedrijf of u (a.h.v. afspraken) betaalt hierbij minimaal 70% van het salaris door (percentage ligt bij sommige CAO's hoger!).
De duur en omvang van het zorgverlof in Nederland staat gelijk aan tweemaal het wekelijkse aantal arbeidsuren van de payrollwerknemer. Iemand die dus 40 uur per week werkt, heeft recht op (40 x 2 = 80 uur), dus tien dagen zorgverlof per jaar. Iemand die 36 uur per week werkt, krijgt (36 x 2 = 72 uur), dus 9 dagen per jaar. De dagen hoeven niet aaneengesloten te worden opgenomen. Kortdurend zorgverlof kan overgaan in (onbetaald) langdurend zorgverlof, als degene waarvoor wordt gezorgd levensbedreigend ziek is.
Langdurend zorgverlof is verlof dat uw payrollwerknemers voor de tijdelijke verzorging van een partner, ouder of (pleeg-)kind (zowel thuiswonend als zelfstandig wonend) die levensbedreigend ziek is, kunnen opnemen. Langdurend zorgverlof duurt maximaal zes maal het aantal uren dat uw payrollwerknemer per week werkt. U mag langdurend zorgverlof alleen weigeren, als uw bedrijf door afwezigheid van deze payrollwerknemer in grote problemen komt.
Calamiteitenverlof is bedoeld voor onvoorziene persoonlijke omstandigheden, waarin uw payrollwerknemer direct vrij moet nemen. Hierbij moet u denken aan zoals kind ziek van school of overlijden nabestaande.
Op doktersbezoek geldt echter geen onvoorwaardelijk recht. Meestal is de afspraak dat payrollwerknemers zo veel mogelijk in hun vrije tijd naar de dokter of tandarts gaan. Als doktersbezoek buiten werktijd niet mogelijk is, kan een payrollwerknemer vanuit de CAO wel recht hebben op kort verzuim verlof. In uw CAO kunnen dus andere afspraken staan over calamiteiten- of kort verzuimverlof.
Echter een redelijk verzoek om calamiteitenverlof moet u altijd toekennen en zal het payrollbedrijf het salaris tijdens dit verlof aan uw payrollmedewerker doorbetalen. Let u er dus bij payroll goed op of uw huidige kort verzuimregeling met die van het payrollbedrijf overeenkomt en wat zij bij verschillen in regelingen doen (in uw payrollfactor/doorcalculeren).
Voor wat betreft bijzonder (buitengewoon) verlof zijn er geen wettelijke regels, maar wordt dit verlof in een (payroll) CAO, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement vastgelegd. U moet hierbij denken aan familieomstandigheden of een bijzondere gebeurtenis. Zoals de begrafenis van een familielid, huwelijk of ambtsjubileum. Ook hier geldt. Komt de regeling hieromtrent overeen met uw huidige regeling in uw CAO/bedrijf en wat is de regeling bij het payrollbedrijf voor wat betreft verschillen?
U ziet dat bovenstaande regelingen voor een payrollbedrijf het verschil tussen een positieve of negatieve marge kan betekenen. Vandaar dat sommige payrollbedrijf alle of sommige regelingen niet in hun payrollfactor doorberekenen, waardoor deze lager is (trucje), maar wel aan u worden doorbelast. Zeker bij bedrijven met veel parttime vrouwelijke werknemers zijn de bovenstaande regelingen voor payrollfactoren een belangrijk issue.
Kijkt u dus goed of bovenstaande soorten verlofregelingen in uw payrollfactor/payrolltarief door het payrollbedrijf zijn meegenomen (vaak namelijk alleen buitengewoon verlof) en/of het payrollbedrijf wel de afwijkende regelingen uit uw CAO, i.p.v. de Wet Arbeid en Zorg of andersom, toepast. Dit kunt u namelijk een hoop geld schelen!
Heeft u genoeg over de soorten verzuim en verlofregelingen bij payroll gelezen, dan kunt u altijd een gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Voor meer uitleg of informatie over payroll en payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payrolltarieven, payroll kosten, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, payrollfactor (omrekeningsfactor), payrollberekening.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?