Bij payroll betaalt u de contractuele sociale premies voor werkgevers in uw payrollfactor per daadwerkelijk gewerkt uur van uw payrollwerknemer aan het payrollbedrijf (zie onderstaand).
Hieronder ziet u hoe een payrollfactor in Nederland is opgebouwd.
+
+
= Payrollfactor
Alles bij elkaar opgeteld zijn de loongerelateerde werkgeverskosten (afhankelijk van uw CAO) en indirecte werkgeverskosten (o.a. boekhouder, accountant, arbodienst, verzekeringen en hard en software systemen (verzuim, salaris- en personeelsadministratie)) omtrent een werknemer, zonder de toeslag van een payrollbedrijf, voor u als werkgever in eigen dienst circa 50-60%.
Een payrollfactor bij een zogenaamd "goedkoop" payrollbedrijf van 1,5 voor vaste werknemers, nu u dit weet, is dus niet realistisch. De directe en indirecte personeelskosten (payrollkosten) voor een werkgever/payrollbedrijf in Nederland zijn al hoger.
Dit zou dus betekenen, dat het payrollbedrijf op ieder uur verlies zou draaien, wat niet echt logisch is! Of dat het payrollbedrijf reserveringen en/of kosten heeft weggelaten in de aangeboden payrollfactoren/-tarieven. Dit laatste, weet u nu, is dus eerder het geval!
Voor de zekerheid dat uw payrollaanbieder wel de door u indirect betaalde sociale premies aan de Belastingdienst afdraagt, is het goed om te kijken of uw payrollaanbieder een NEN 4400-1 certificering heeft en met haar SNA-keurmerk in het (SNA-register) is bijgeschreven. Hierdoor weet u namelijk zeker dat het desbetreffende payrollbedrijf geregeld, op het feit of zij wel tijdig deze sociale premies heeft afdragen, is getoetst.
Daarnaast is het payrollbedrijf met een NEN 4400-1 normering ook beoordeeld op het feit dat:
Wij van watispayroll.nl controleren/checken altijd of/hoe lang een payrollbedrijf bij de Stichting Normering Arbeid (SNA) is geregistreerd en over het certificaat NEN 4400-1 beschikt. Wij maken hiervoor gebruik van de SNA attenderingsservice en krijgen hierdoor een signaal als er wijzigingen in de registratie van een payrollbedrijf (uitlener) zijn. Om u het gemakkelijk te maken, vindt u hier bij ons alle 1.127 NEN-4400-1 gecertificeerde payrollbedrijven (incl. alle vestigingen) per plaats in Nederland terug.
Bij een payrollbedrijf dat NEN 4400-1 is gecertificeerd, kunt u ook vaak van haar G-rekening gebruikmaken. Een G-rekening is een geblokkeerde rekening waar het payrollbedrijf alleen loonheffing (incl. sociale premies) mee kan betalen.
Wilt u dus minder risico lopen, voor wat betreft de afdrachten, spreek dan met het payrollbedrijf af dat u een gedeelte van uw factuurbedrag op de (afgeschermde) G-rekening van het payrollbedrijf wilt storten (vaak rond de 30%). Hierdoor sluit u namelijk sowieso een groot gedeelte van uw ketenaansprakelijkheid uit.
Wij vragen bovenstaand altijd na, omdat payrollbedrijven in Nederland dit niet standaard aan hun klanten aanbieden. Wilt u als inlener helemaal geen risico's v.w.b. ketenaansprakelijkheid (o.a. sociale premies) lopen, dan kunt u in bepaalde gevallen ook op de zogeheten onderstaande “disculpatie regeling” inlenersaansprakelijkheid van de Belastingdienst een beroep doen.
Sinds 1 juli 2012 zijn de voorwaarden voor inlenersaansprakelijkheid gewijzigd. Wanneer u als ondernemer aan onderstaande voorwaarden voldoet, dan kunt u een beroep op de zogeheten “disculpatie regeling” inlenersaansprakelijkheid van de Belastingdienst doen.
De belastingdienst stelt u dan niet aansprakelijk als u (lees inlener):
Het payrollbedrijf (lees uitlener) moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
Let op, omdat het steeds een momentopname is, moet u deze registratie bij elke betaling verifiëren. Wij maken, zoals u al reeds heeft kunnen lezen, gebruik van de SNA attenderingsservice en krijgen hierdoor dan een signaal als er wijzigingen in de registratie van een payrollbedrijf (uitlener) zijn. U weet hierdoor altijd dat de payrollbedrijven via ons (www.watispayroll.nl), aan bovenstaande vrijwaringseisen voldoen.
Door regelmatige controles mag u er van uitgaan, dat een payrollbedrijf met een NEN 4400-1 certificaat en het SNA logo veilig en betrouwbaar is. Toch kunt u, zoals u heeft kunnen lezen, als u van payroll gebruik gaat maken ook dus zelf nog een aantal zaken hieromtrent checken.
Check dus altijd of een payrollbedrijf (1) in het SNA register staat (SNA attenderingsservice), (2) het keurmerk van de Stichting Normering Arbeid (NEN 4400-1 certificaat) heeft, zij over (3) een recente WKA-verklaring beschikt, hoe (4) de jaarcijfers bij de Kamer van Koophandel en (5) referenties van het payrollbedrijf zijn en of er van (6) de G-rekening van het payrollbedrijf gebruik kan worden gemaakt.
Hieronder hebben wij nog een lijst met enkele aanvullende praktische punten/vragen gemaakt, die u bij uw payrollbedrijf keuze in Nederland ook nog kunt gebruiken:
Bij twijfel niet inhalen! Heeft u dus twijfels bij enkele bovenstaande punten, gaat u dan niet in zee met dit payrollbedrijf. U en uw werknemers zullen hier namelijk spijt van krijgen.
Heeft u daarnaast nog twijfels over het feit of u uw werknemers wel op de payroll bij een payrollbedrijf gaat/wilt plaatsen. Kijkt u dan nog eens, los van de kosten en payrollfactoren, goed naar de voordelen van een payrollconstructie.
Naast dat u bij payroll bijna evenveel betaalt, als wanneer u de werknemer zelf in dienst heeft, u geen personeels- en salarisadministratiekosten meer heeft, u geen werkgeversrisico's v.w.b. ziekte en ontslag meer loopt (afgebakend), u de mogelijkheid heeft uw werknemer meer dan 3 payrollcontracten aan te bieden en u niet bent gehouden aan het maximum van 3 jaar, u 12 maanden per jaar het studententarief kan toepassen, u uw personeelskosten 24/7 inzichtelijk heeft en u en uw werknemers met alle vragen, zonder extra kosten, terecht kunnen bij een persoonlijk contactpersoon binnen het payrollbedrijf. Genoeg redenen om over te stappen toch?!
Als ondernemer met personeel heeft u gedurende het jaar namelijk met wel bijna 20 verschillende instanties, organisaties, bedrijven, adviseurs of leveranciers te maken: (a.) softwareleverancier personeels- en salarisadministratiesysteem,(b.) softwareleverancier urenregistratie en/of -verwerkingsysteem, (c.) accountant, (d.) loonadministratiekantoor, (e.) HR-adviseur (op gebied van o.a. CAO en arbeidsvoorwaarden: CAO- en wet- en regelgevingswijzigingen, contractbeheer, beloningsvoorwaarden, Werkostenregeling, extraterritoriale kostenregeling), (f.) Belastingdienst, (g.) pensioenfonds, (h.) arbodienst, (i.) AnW-hiaatverzekering, (j.) WIA-verzekering, (k.) ziekengeldverzekering, (l.) arbeidsjurist (up to date arbeidsovereenkomsten/juridische bijstand arbeidsconflicten), (m.) leverancier verzuimmanagementpakket, (n.) casemanagers, (o.) mediator, (p.) branchevereniging, (q.) productschap, (r.) bedrijfsvereniging, (s.) opleidingen, (t.) subsidies, (u.) UWV, (v.) Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) .... en bij payroll maar met 1!
Werkt u daarnaast met uitzendkrachten of gedetacheerden, dan bent u sowieso met payroll 10-20% goedkoper uit! Hierbij heeft u dezelfde flexibiliteit in arbeidscontracten, maar kunnen de verschillen tussen uw uitzendkosten en payrollkosten tot enkele euro's per uur oplopen.
Heeft u genoeg gelezen over alles omtrent contractuele sociale premies afdrachten, ketenaansprakelijkheid, G-rekening, NEN 4400-1 certificering, SNA-keurmerk, WKA-verklaring, disculpatie regeling etc. en payroll, dan kunt u altijd een geheel vrijblijvend gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?