Bij payroll draagt u het juridisch werkgeverschap van uw werknemers over aan een payrollbedrijf en komt hij/zij als payrollwerknemer op de loonlijst (= vertaling Engels Payroll) van het payrollbedrijf. Uw payrollwerknemer krijgt van het payrollbedrijf een payrollcontract (= arbeidscontract) en het payrollbedrijf neemt daardoor alle taken vanuit uw personeels- en salarisadminsitratie over en regelt voor hem/haar o.a. de salarisbetaling. Doordat uw werknemer nu wettelijk bij het payrollbedrijf werkt, is het payrollbedrijf ook verantwoordelijk voor alle arbeidsrechtelijke werkgeversrisico's (ziekte en ontslag) met betrekking tot uw payrollwerknemer.
Direct een payrollofferte opvragen?
Payroll houdt in dat een werkgever/ondernemer zijn/haar personeels- en salarisadministratie en arbeidsrechtelijke- en juridische risico’s voor u als werknemer overdraagt aan payrollbedrijf. Hierdoor heeft een werkgever of ondernemer minder administratie en risico's en bespaart hij/zij hiermee geld en tijd, die gebruikt kan worden voor meer aandacht voor het bedrijf of u als werknemer (b.v. opleidingen, personeelsuitjes of informele gesprekken op de werkvloer).
Voor u als werknemer verandert er niet veel op de werkvloer met payroll. U blijft gewoon uw werk doen. Het enige is dat uw salaris wekelijks, 4 wekelijks of maandelijks op een vast tijdstip door het payrollbedrijf aan u wordt uitbetaald. Daarnaast betaalt het payrollbedrijf ook het vakantiegeld aan u uit (u heeft de keuze dit 2x per jaar te laten doen), houdt uw (boven) wettelijke vakantiedagen bij en draagt de pensioenpremies af. Dit komt doordat het payrollbedrijf de juridisch werkgever van u als payrollwerknemer bij payroll is.
Bij payroll komt de payrollwerknemer bij het payrollbedrijf op de loonlijst (vertaling van payroll uit het Engels)/in dienst en wordt zij/hij exclusief tewerkgesteld op de werkvloer van de ondernemer/werkgever (zie onderstaand verschil uitzendkracht).
Het payrollbedrijf verzorgt de personeels- en salarisadministratie en de salarisbetaling aan de payrollwerknemer en regelt alle zaken rond de arbeidsrechtelijke werkgeversrisico's v.w.b. ziekte en ontslag. Het payrollbedrijf is dus verantwoordelijk voor het loondoorbetaling bij ziekte, ziekte- en re-integratiebegeleiding, eventuele ontslagkosten, arbodienst en verzekeringen, bijv. arbeidsongeschiktheid en pensioen.
De ondernemer en werkgever blijven verantwoordelijk voor de bepaling van de arbeidsvoorwaarden en salaris (conform CAO), het voeren van de periodieke functionerings- en beoordelingsgesprekken en vanuit de arbowetgeving verantwoordelijk voor wat er op de werkvloer gebeurt. In de praktijk ziet u dus geen verschil tussen eigen werknemers en payrollwerknemers op de werkvloer.
In principe heeft een payrollwerknemer dezelfde rechten, als de werknemers die (nog steeds) in dienst zijn bij het bedrijf. Vanuit o.a. de paragraaf inlenersbeloning (1.) (zie onderstaand) in de eigen payroll bedrijfs-, ABU- en NBBU-CAO (lees payroll CAO) en de Wet Werk en zekerheid, voor wat betreft ontslag (zie onderstaand), kennen zij dezelfde regels. Belangrijk is te weten dat sommige CAO's, zoals b.v. de CAO Schoonmaak, echter speciale CAO-bepalingen m.b.t. payrollwerknemers kennen.
Payrollwerknemers zijn ook verzekerd voor (2.) ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid als zij bij een payrollbedrijf werken. Bij ziekte is het payrollbedrijf verantwoordelijk voor de ziektebegeleiding en re-integratie van de payrollwerknemer. Als een payrollwerknemer tijdens zijn/haar payrollcontract ziek wordt, betaalt het payrollbedrijf gedurende het payrollcontract en voor maximaal twee jaar minstens 70% van het loon door (i.i.g. het wettelijk minimumloon (WML)). De eigen payroll bedrijfs-, ABU- en NBBU-CAO (lees payroll CAO) kennen aanvullingen van het loon voor het eerste en tweede jaar.
Ook bouwen payrollwerknemers bij een payrollbedrijf (3.) pensioen op. Na een wachttijd van 26 weken komt de payrollwerknemer in de Basisregeling van het StiPP. Na 52 weken pensioenopbouw in de Basisregeling gaat een payrollwerknemer automatisch naar de betere Plusregeling. Een ondernemer/werkgever kan te allen tijde beslissen dat de payrollwerknemer direct pensioen gaat opbouwen in de Basis- of Plusregeling.
Tot slot blijkt uit onderzoek van de ABU dat de dienstverlening payroll banen voor werkzoekenden schept. Doordat de payrollbedrijven de financiële risico’s en administratieve lasten van een ondernemer/werkgever overnemen, zijn de laatste eerder bereid/geneigd om via payroll een werknemer aan te nemen. Bij ontslag heeft een payrollbedrijf namelijk immers een inspanningsverplichting v.w.b. vervangende arbeid en in het geval van ziekte- en arbeidsongeschiktheid moet een payrollbedrijf de payrollwerknemer doorbetalen en de ziekte en re-integratiebegeleiding voor de zieke payrollwerknemer regelen.
In bedrijven (personeelsadministratie is een schoenendoos!) en branches waar het werkgeverschap minder professioneel is geregeld, zorgen payrollbedrijven voor professionalisering van de personeels- en salarisadministratie en HR beleid.
Het grootste voordeel voor een werknemer om bij een payrollbedrijf in dienst te zijn, is de zekerheid, correctheid en stiptheid van zijn/haar loonuitbetaling. Daarnaast zijn de volgende voordelen ook van belang voor een payrollwerknemer.
Het risico bestaat, dat als een werknemer via een payrollconstructie wordt overgezet naar een onbekend payrollbedrijf, hij/zij minder binding met het bedrijf houdt/krijgt.
Echter bij payroll blijft de ondernemer/werkgever degene, die toezicht en leiding geeft op de werkvloer. Doordat de werkgever/ondernemer met payroll juist aan allerlei zaken en documenten rond de personeels- en salarisadministratie en ziektebegeleiding geen tijd meer kwijt is, heeft zij/hij juist meer tijd en aandacht voor het reilen en zeilen binnen het bedrijf en zijn payrollwerknemers.
Daarnaast beschikken de payrollwerknemers bij een payrollbedrijf v.w.b. vragen over loonstroken, jaaropgaven, werkgeversverklaringen, saldo (boven-) wettelijke vakantiedagen, vakantiegeld/ 13de maand, onkosten vergoedingen, rechten bij aanzegging/ontslag, rechten bij ziekte en rechten vanuit CAO en/of wet- en regelgeving over een persoonlijk aanspreekpunt (externe afdeling personeelszaken en salarisadministratie).
Wilde een payrollwerkgever/ondernemer een payrollwerknemer vroeger ontslaan, dan diende dit ontslag eerst door het UWV of kantonrechter te worden getoetst. De Wet werk en zekerheid bepaalt echter nu door wie dat moet gebeuren. Dit is namelijk afhankelijk van de reden voor ontslag. Bij ontslag van een payrollwerknemer zijn de omstandigheden op de werkvloer bepalend.
Daarnaast kan de payrollwerkgever payrollwerknemers ontslaan als de werkgever/ondernemer zijn/haar (financiële) verplichtingen gedurende 3 maanden niet is nagekomen (= ontslag om bedrijfseconomische redenen). Bij deze reden en/of langdurige arbeidsongeschiktheid toetst het UWV of de werkgever/ondernemer heeft voldaan aan de eisen om het payrollcontract te beëindigen. In alle andere gevallen toetst de kantonrechter het ontslag. Meer info zie Rijksoverheid
Het is wel belangrijk te weten, dat een ondernemer/werkgever bij payroll de payrollwerknemers langer flexibel in dienst kan houden. Hij/zij is namelijk niet gehouden aan maximaal 2 jaar en/of 3 bepaalde tijdscontracten en mag de payrollwerknemers dus meerdere bepaalde tijdscontracten aanbieden, voordat de payrollwerknemers recht op een payrollcontract voor onbepaalde tijd hebben.
Dit is net als bovenstaande genoemde nadelen een misverstand. De paragraaf inlenersbeloning in de eigen payroll bedrijfs-, ABU- en NBBU-CAO (lees payroll CAO) schrijft voor dat payrollbedrijven payrollwerknemers gelijkwaardig moeten belonen en inschalen, net als de werknemers die nog rechtstreeks bij de ondernemer of werkgever in dienst zijn. De inlenersbeloning geldt zowel voor het salaris als voor:
Naast een gelijkwaardige beloning heeft de payrollwerknemer ook vanuit de CAO recht op een gelijkwaardige functie bij een payrollbedrijf. Punten als ervaringsjaren, diploma’s of aantal dienstjaren zijn hier dus ook van toepassing.
Een veel gehoord nadeel is, dat een ondernemer of werkgever met payroll makkelijk zijn/haar juridische- en werkgeversverplichtingen zou kunnen ontlopen.
Het tegendeel is echter waar! Want door met een payrollbedrijf samen te werken, wordt hij/zij namelijk door het payrollbedrijf juist gehouden aan wet- en regelgeving en CAO-bepalingen voor zijn/haar werknemers.
Payrollbedrijven hebben namelijk voor verschillende aspecten van het werkgeverschap, zoals wet- en regelgeving en CAO, verzuim en salarisadministratie specialisten in dienst, die de ondernemer/werkgever hieraan zullen houden of op wijzen.
De ondernemer of werkgever kan hier dus geen loopje meenemen. Waardoor payrollwerknemers te allen tijde beschermd zijn en krijgen waarop ze recht hebben bij een payrollconstructie van een payrollbedrijf.
Doordat een uitzendkracht en een payrollwerknemer beide bij een bedrijf te werk worden gesteld, denken veel mensen dat alles met betrekking tot een payrollwerknemer bijna hetzelfde is als bij een uitzendkracht. Dit is echter niet het geval!
Het eerste verschil is dat een uitzendbureau de uitzendkracht zelf heeft geworven en geselecteerd, terwijl bij een payrollwerknemer u als ondernemer/werkgever dit (1.) zelf heeft gedaan. Het tweede verschil is dat een payrollwerknemer (2.) exclusief bij u werkt en een uitzendkracht door het uitzendbureau zonder toestemming van u bij andere bedrijven te werk kan worden gesteld.
Het derde verschil is dat een payrollwerknemer in de verloning (3.) goedkoper (10-20%) is dan een uitzendkracht. Dit komt doordat het uitzendbureau haar werving en selectie fee doorberekend in haar tarief. Tenslotte doet u bij payroll nog steeds zelf de salarisonderhandelingen, beoordeling-, functionerings- en arbeidsvoorwaardengesprekken met uw payrollwerknemer en niet het payrollbedrijf.
Na dit alles gelezen te hebben, wilt u misschien nog meer payroll informatie ontvangen? Vraag daarom nu direct snel een gratis adviesgesprek of payrollofferte voor uw (potentiële) payrollwerknemer(-s) bij ons aan.
Meer uitleg of informatie over payroll en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, vindt u o.a. op de volgende pagina's: payroll vragen, payrollkosten, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll, goedkoopste payroll, payroll zzp en freelance payroll.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?