Een payroller neemt het personeel van een ondernemer en/of werkgever op papier in dienst en wordt hierdoor juridisch de werkgever. Dit is meteen het grootste verschil tussen een payroller en het uitbesteden van uw loonadministratie aan een loonadministratiekantoor of accountant. Bij de laatste situatie blijft u namelijk nog steeds de juridische werkgever met alle arbeidsrechtelijke werkgeversrisico's (bij ziekte en ontslag van uw werknemers).
Direct een payrollofferte opvragen?
Omdat de payroller bij payroll juridisch de werkgever wordt, betekent dit dat alle administratieve handelingen, zoals het verzorgen van payrollcontracten (lees arbeidsovereenkomsten), loondoorbetalingen en verzekeringen bij arbeidsongeschiktheid, jaaropgaven, ontslagprocedures, salarisadministratie, betalen van de salarissen, sociale lasten, pensioenpremies en loonbelastingen en de verwerking van CAO- en wetswijzigingen tot het takenpakket van de payroller behoren.
Bij een payroller blijft u o.a. de volgende belangrijkste zaken binnen uw bedrijf zelf bepalen en doet de payroller deze niet: het aannemen van nieuwe werknemers, bepalen van de arbeidsvoorwaarden (hoogte van het salaris en de werktijden (conform CAO)), voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken en vanuit de arbowetgeving toezicht houden op de werkvloer. U beschikt met een payroller over een professionele externe afdeling personeelszaken en salarisadministratie.
Payroll is ooit ontstaan als constructie om kleine middenstanders te verlossen van juridische en administratieve rompslomp. Maar in feite is het werken met een payroller interessant voor iedere organisatie die met personeel werkt, dit vanwege de verhoogde flexibiliteit, het gemak, beperkte risico en financiële voordeel dat een ondernemer/werkgever/bedrijf kan behalen door efficiënter in te kopen bij een payroller. Het maakt een payroller niet uit of het om een kortlopend project of een langetermijntraject gaat.
Wij verzorgen payrollconstructies in alle plaatsen, provincies en in o.a. de volgende branches/sectoren in Nederland: horeca, recreatie, fitness, detachering, zorg, beveiliging, bouw, vervoer, schoonmaak, tankstation, tuinbouw, landbouw, taxi, metaal, techniek, callcenter, kappers, detailhandel, schilders, catering, evenementen, hospitality, wellness, uitzendbureau, transport, retail, restaurant, overheid, opslag, online, onderwijs, logistiek, kinderopvang, internet, industrie, ict, hotel, groothandel en administratie.
U kunt daarnaast alle soorten werknemers zoals: Studenten, oproepkrachten, gewone en verlengde uitzendkrachten, parttime/fulltime werknemers, werknemers met bepaalde of onbepaalde tijdscontracten, 65+ers, kennismigranten, grensmedewerkers (België, Duitsland en Engeland), interims en zzp'ers/freelancers op alle functieniveaus bij ons laten payrollen.
Indien u met een payroller voor uw personeel gaat samenwerken, zijn dit naast gemak en beperking van uw arbeidsrechtelijke risico's de meest genoemde voordelen:
Bovenstaande voordelen zijn de reden, dat ondernemers en werkgevers voor het uitbesteden van hun personeels-en salarisadministratie massaal de laatste jaren hebben gekozen voor een payroller. Er zijn hierdoor momenteel ongeveer 200.000 payrollwerknemers in Nederland. Ter vergelijking er zijn ook 200.000 gedetacheerden werkzaam in Nederland.
Doordat uitzendbureaus en payrollers beide payroll aanbieden in de markt, zien veel mensen de verschillen tussen een payroller en een uitzendbureau niet meer. Toch zijn die er wel. Het grootste verschil, naast dat een payroller per definitie goedkoper is dan een uitzendbureau, is dat bij een uitzendbureau de nadruk ligt op de werving en selectie van werknemers en invulling van vacatures. Terwijl bij een payroller dit voornamelijk ligt op gebied van ontzorgen van een ondernemer/werkgever/bedrijf met betrekking tot zijn/haar personeels- en salarisadministratie en arbeidsrechtelijke risico's (ziekte en ontslag). Hieronder zetten wij de verschillen in taken en verantwoordelijkheden tussen een payroller en uitzendbureau nog een keer onder elkaar.
Payroller: U bent zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe werknemers.
Uitzendbureau: Een uitzendbureau doet de werving- en selectie van werknemers.
Payroller: Uw zelf geworven werknemers werken exclusief bij u.
Uitzendbureau: Werknemers (lees uitzendkrachten) geworven door een uitzendbureau kunnen zonder toestemming bij diverse bedrijven te werk worden gesteld.
Payroller: Bij een payroller worden de werkzaamheden op gebied van personeels- en salarisadministratie en arbeidsrechtelijke risico's van u overgenomen. De payroller adviseert u daarnaast met betrekking tot juridische-, re-integratie- en CAO-vragen.
Uitzendbureau: Een uitzendbureau is ook voor wat betreft de arbeidsrechtelijke risico's de juridisch werkgever van uw werknemers. Maar is geen adviseur voor u op gebied van juridische, personele en salarisadministratieve vraagstukken. U blijft hier dus voor verantwoordelijk bij een uitzendbureau.
De meest gehoorde reden om niet te kiezen voor een payroller, is dat payroll alleen maar nadelen voor werknemers zou hebben. Echter in Nederland hebben payrollwerknemers bij een payroller sinds 2015 dezelfde ontslagbescherming en inlenersbeloning, als werknemers die nog bij een werkgever in loondienst zijn.
Bij een payroller heeft u als ondernemer/werkgever gedurende een langere periode de tijd om uw werknemers meer tijdelijke payrollcontracten aan te bieden. Hierdoor kunnen uw werknemers langer bij u blijven werken en hoeft u een payrollwerknemer niet na 2 jaar of 3 contracten een vast payrollcontract aan te bieden of voor een half jaar weg te sturen.
Bent u echter tevreden over uw payrollwerknemer, dan kunt u bij een payroller hem/haar te allen tijde tussentijds een vast payrollcontract aanbieden. Payroll bij een payroller biedt u dus het voordeel van een vaste, ingewerkte groep payrollwerknemers zonder hier direct aan vast te zitten.
De meeste van onze klanten kiezen echter vooral voor ons als payroller om administratieve en arbeidsrechtelijke redenen en niet om snel afscheid te kunnen nemen van hun payrollwerknemers. Tot slot kunnen uw payrollwerknemers zelf kiezen tussen een wekelijkse, 4-wekelijkse of maandelijkse uitbetaling van het salaris en kunnen zij hun vakantiegeld tweemaal per jaar opnemen bij een payroller. Verder kunnen zij 24/7 voor al hun vragen bij hun persoonlijke deskundige HR-aanspreekpunt bij de payroller terecht.
Nee, in de meeste gevallen is een payroller zelfs goedkoper. U betaalt namelijk bij een payroller alleen de gewerkte uren en bij ziekte, feestdagen, bijzonder verlof, kort verzuim, zorgverlof, seniorendagen, ADV-/ATV-dagen en vakanties betaalt de payroller uw payrollwerknemers door, maar ontvangt u geen factuur. Daarnaast bespaart u bij een payroller veel geld op uw indirecte personeelskosten, zoals overhead, software en hardware, licenties, salarisadministratie, contractbeheer, verzuimverzekering, arbodienst en juridische kosten bij een mogelijk arbeidsconflict.
Bij een payroller betaalt u een vast payrolltarief per gewerkt uur, waarbij payrollers werken met een zogeheten payrollfactor/loonsom/omrekenfactor/omrekeningsfactor. Dit is naast de payrollbranche ook gebruikelijk in de uitzend- en detacheringsbranche. In deze payrollfactor zijn de volgende zaken opgenomen:
+
+
= Payrollfactor
Let bij het vergelijken van payrollfactoren altijd goed op wat er in zit bij een payroller (zie payrolltarieven en payrollberekening). Wij werken met all-in payrolltarieven, maar er zijn echter ook payrollers die bepaalde reserveringen (b.v. bijzonder verlof, kort verzuim, zorgverlof, seniorendagen, ADV-/ATV-dagen, feestdagen, ziektedagen, feestdagen) uit hun payrollfactor laten en deze op basis van nacalculatie achteraf aan u doorfactureren. Hierdoor lijkt u in eerste instantie goedkoop uit bij deze payrollers, maar bent u per slot van rekening duurder uit. Wilt u niet voor verrassingen komen te staan, vraagt u dan nu een gratis adviesgesprek of payrollofferte bij ons aan!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payroller en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payrolltarieven, payroll voordelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?