De FNV wil daarom dat de wetgever maatregelen neemt om deze schijnconstructie onmogelijk te maken. Dat zegt de FNV naar aanleiding van het uitkomen van het verdeelde advies van de Stichting van de Arbeid over payroll.
FNV-coördinator arbeidsvoorwaarden Catelene Passchier: ‘De payroll constructie is één grote verdwijntruc van goed werkgeverschap. Voor dit soort gesjacher is geen plaats in een fatsoenlijke arbeidsmarkt. We helpen minister Kamp graag een eindje op weg. Met onze voorstellen in dit advies kan hij een einde maken aan deze ontduiking van werkgeversverantwoordelijkheden.’
In een payroll constructie is een werknemer zogenaamd in dienst van het payroll bedrijf, maar exclusief aan het werk bij het inlenende bedrijf. Maar als het erop aan komt, bijvoorbeeld bij ontslag of langdurige ziekte, neemt volgens de FNV geen van beide werkgevers verantwoordelijkheid voor de werknemer.
Werknemers die werken op basis van payroll constructies hebben veelal slechtere arbeidsvoorwaarden. Ze werken vaak langdurig op tijdelijke contracten, ontvangen minder salaris, krijgen minder scholing, bouwen minder pensioen op en hebben nauwelijks ontslagbescherming.
Passchier: ‘Voor de FNV geldt dat je of in dienst bent bij het inlenende bedrijf of bij een uitzendbureau, meer smaken zijn er niet. Payroll leidt tot een ongelijke behandeling van payroll werknemers die op dezelfde werkvloer vaak langdurig hetzelfde werk verrichten. Dat is onacceptabel. We verwachten dat minister Kamp de handschoen oppakt en effectieve maatregelen neemt.’
Bron: FNV Bondgenoten, 11 mei 2011
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?