Op 17 april 2012 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI) en de Wet op de ondernemingsraden (WOR) in verband met implementatie van de Richtlijn 2008/104/EG aangenomen. Het wetsvoorstel is op 26 april 2012 gepubliceerd in het Staatsblad (nummer 173).
De betreffende richtlijn heeft tot doel de bescherming van uitzendkrachten en payroll medewerkers te garanderen en de kwaliteit van het uitzendwerk te verbeteren. Dit gebeurt door de naleving van het in artikel 5 van de richtlijn vervatte beginsel van gelijke behandeling. Deze gelijke behandelingsnorm is neergelegd in artikel 8 van de WAADI en met dit wetsvoorstel verder uitgebreid naar arbeidsvoorwaarden met betrekking tot de duur van de vakantie, het al dan niet werken op feestdagen, de te werken tijd, de in acht te nemen rusttijden, het wel of niet verrichten van nachtarbeid (en zo ja, de beperkingen die daarvoor gelden), de in acht te nemen pauzes en het al dan niet moeten draaien van overuren (en zo ja, de hoeveelheid overuren).
Nieuw in de WAADI is artikel 8b. In dit artikel wordt de verplichting voor de inlener neergelegd om de bij hem werkzame uitzendkrachten of payroll medewerkers tijdelijk en tijdig te informeren over vacatures binnen zijn organisatie. Doel hiervan is de uitzendkracht of payrol medewerker dezelfde kansen te bieden op een vast dienstverband als de reeds binnen de organisatie werkzaam zijnde medewerkers. Dit betekent dus dat uitzendkrachten of payroll medewerkers voor wat betreft de vacaturemelding gelijkgesteld worden met interne kandidaten. Het is dus van belang dat organisaties daar waar nodig het werving en selectiebeleid hierop aanpassen.
Bron: Wetsvoorstel tot wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs en de Wet op de ondernemingsraden in verband met implementatie van de Richtlijn2008/104/EG (Kamerstuknummer: 32 895).
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?