Bij payrolling neemt een payrollonderneming de verantwoordelijkheden van een werkgever (inlener) voor zijn personeel over. Dit betekent dat de werkgever (inlener) zaken zoals de salarisadministratie, salarisbetaling, afdracht van sociale premies en bijvoorbeeld ook pensioenen uitbesteedt aan een payrollonderneming. De payrollwerknemers vallen onder een andere cao dan de geldende cao in de betreffende bedrijfstak. Het gaat dan om een cao uit de uitzendbranche of een cao van een individuele payrollonderneming. Daarnaast kan de arbeidsvoorwaardenregeling van de Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) gelden.
In het algemeen geldt vanuit de WAB dat een payrollwerknemer recht heeft op minstens gelijke arbeidsvoorwaarden als werknemers met gelijke of gelijkwaardige functies in dienst van de onderneming of in de sector waar de payrollwerknemer werkt.
De WAB geeft aan dat de payrollwerknemer recht heeft op een ‘adequate’ pensioenregeling. Er is in ieder geval sprake van zo’n adequate pensioenregeling als voor de payrollwerknemer dezelfde basispensioenregeling geldt als voor vergelijkbare werknemers van de werkgever (inlener) of in de betreffende sector. Kan de payrollwerknemer niet deelnemen aan de pensioenregeling van de werkgever (inlener), dan gelden vaste voorwaarden voor de pensioenregeling van de payrollonderneming zelf.
Er gelden drie minimumvoorwaarden voor een basispensioenregeling van de payrollonderneming. Ten eerste mag er geen wachttijd of drempelperiode zijn voordat de opbouw van het ouderdomspensioen begint. Daarnaast moet de pensioenregeling naast het ouderdomspensioen een nabestaandenpensioen regelen. Op de derde plaats is de premie die de payrollonderneming moet afdragen, minstens gelijk aan de gemiddelde werkgeverspremie bij Nederlandse pensioenfondsen. De payrollondernemingen betalen de kosten van de pensioenregeling. Zij kunnen de kosten eventueel aan u als werkgever (inlener) doorrekenen.
De nieuwe pensioeneisen moeten voorkomen dat payrollwerknemers door hun deelname aan een goedkopere (kwalitatief mindere) pensioenregeling veel minder kosten dan werknemers van de werkgever (inlener). De regering vindt dat payrolling gericht moet zijn op het ontzorgen van organisaties en niet op concurrentie van arbeidsvoorwaarden.
De WAB is inmiddels op 28 mei aangenomen door de Eerste Kamer. De meeste maatregelen uit de nieuwe wet gaan in per 1 januari 2020, maar juist de pensioenmaatregel voor payroll is uitgesteld tot 1 januari 2021. Volgens minster Koolmees is uit de internetconsultatie over het wetsvoorstel gebleken dat er te weinig tijd is om de pensioenvoorziening goed in te voeren. Hiervoor zou nog minimaal een jaar voorbereidingstijd nodig zijn. Daarbij was er al forse kritiek op de uitvoerbaarheid van de regeling vanuit de flexbranche.
Waarschijnlijk wordt payrolling op termijn een duurdere oplossing voor u als werkgever (inlener) doordat payrollondernemingen de kosten van de pensioenvoorziening aan u door zullen proberen te rekenen. U kunt dan kiezen voor een andere, goedkopere oplossing dan payrolling of met de payrollondernemingen afspreken dat zij de pensioenvoorziening voor hun rekening nemen.
Als u op onze website verder leest, zult u ons continu over gelijkwaardige voorwaarden voor payrollwerknemers horen praten (eigenlijk in de basis de oude VPO gedachte). Een goed gedegen pensioen hoort hier namelijk volgens ons ook bij (idem o.a. gelijk aantal wachtdagen, loondoorbetalingspercentages bij ziekte, bijzonder verlofregeling en 13de maand/winstuitkering). Dus geen 26 weken wachttijd en/of eerste periode basisregeling bij het StiPP, maar liefst vanaf dag 1 aansluiting bij eigen Bedrijfstak Pensioenfonds (BPF) van de payrollwerknemers.
Ook wij realiseren ons dat de payroll dienstverlening in Nederland door bovenstaande maatregelen dan duurder wordt. Maar is payroll niet ooit ontstaan, om (kleine) ondernemers (vaak in de horeca) op gebied van administratieve rompslomp en werkgeversrisico's (ziekte en ontslag) te ontzorgen en is daar later pas door de uitzendorganisaties (o.a. Randstad, USG) het punt flexibiliteit nadrukkelijker in de payrollmarkt toegevoegd?
Payroll is voor ons geen trucje, maar een serieuze dienstverlening, waarbij de mens altijd voorop dient te staan. Daarom vinden wij het ook zo jammer dat de politiek alle payrollbedrijven over dezelfde kam scheert en niet door wet- en regelgeving regelt, dat het kaf van de het koren (cowboys op een zolderkamertje) wordt gescheiden (keurmerk?).
Wij van watispayroll.nl selecteren onze payrollpartners daarom zeer nauwkeurig, zodat u ervan op aan kunt, indien u als werkgever mocht besluiten over te stappen op payroll, dat uw medewerkers er niet middels trucjes op achteruit gaan.
Bron: PWnet.nl, juli 2019
Naast het laatste payroll nieuws willen wij u voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?