Het herstel van de flexmarkt laat dit jaar op zich wachten. De verwachte economische krimp van 1% door dalende investeringen en teruglopende consumptie drukt de vraag naar (flexibel) personeel. De arbeidsmarkt verslechtert in de rest van het jaar: de werkloosheid wordt tegen het einde van het jaar geraamd op 6,8% tegen 6,2% in mei.
Voor de flexbranche (uitzenden, bemiddelen, detacheren, werving&selectie en payroll) verwacht ING Economisch Bureau in 2012 een krimp van 5% ten opzichte van 2011. Er zijn minder vacatures voor tijdelijk personeel in de industrie, techniek, financiƫle dienst-verlening en bij de overheid om in te vullen. Tegen het einde van het jaar kan de situatie, vooruitlopend op herstel bijvoorbeeld in de industrie iets verbeteren. In 2013 kan de flexmarkt dan ook marginaal groeien. Ondanks licht economisch herstel loopt de werkloosheid verder op. Het is nog onduidelijk welke gevolgen de versoepeling van het ontslagrecht op korte termijn op de flexbranche hebben.
Het eerste kwartaal liet voor de flexbranche een omzetdaling van ruim 2% zien ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Het aantal uitzenduren liep met bijna 6% terug. Ondanks de mindere arbeidsmarkt weten veel bedrijven dus nog wel de tarieven te verhogen. Meer dan de helft van de ondernemingen kampt echter met teruglopende omzetten. Alleen onder flexbedrijven met meer dan 250 werkzame personen realiseerde een krappe meerderheid (53%) in het eerste kwartaal nog een omzetplus.
Binnen de flexbranche zijn het de uitzenders die de omzetkrimp vooralsnog weten te beperken (-1,2% in het 1e kwartaal). ABU-cijfers laten de laatste perioden een omzetstabilisering zien. Er zijn wel verschillen tussen sectoren. De groei in de technische sector is zoals verwacht ten einde gekomen en ook de industrie laat een min in uren en omzet zien. Het eerste kwartaal van 2012 voor bijvoorbeeld de maakindustrie was nog relatief goed. Herstel van de industrie wordt niet voor eind 2012 verwacht. Administratieve krachten houden het omzetverlies voor de uitzenders beperkt. De omzet in en vraag naar administratief personeel was de laatste perioden hoger dan vorig jaar. De plus is weliswaar bescheiden, maar daarom niet minder opvallend. Met de verwachte krimp in de zakelijke diensten en bij de overheid ligt een echt herstel van de vraag de komende maanden echter niet voor de hand.
Bron: ING Economisch Bureau
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?