Vergeleken met de buurlanden scoort Nederland gemiddeld. België en Frankrijk verwachten een loonstijging van 2 procent. Duitsland voorziet 2,8 procent hogere salarissen. In Europa loopt Turkije aan kop met een verwachte salarisstijging van 9 procent. Gecorrigeerd voor inflatie is de salaristoename in dit land echter nihil. De stijging van salarissen in opkomende markten als Brazilië en Rusland stagneert, aldus het bureau. Wereldwijd stijgen de salarissen in 2015 naar verwachting met gemiddeld 5,4 procent. Die groei is deels toe te schrijven aan hoge inflatiecijfers in Zuid-Amerika en de behoefte aan goed personeel in Azië.
De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) waarschuwde onlangs voor negatieve gevolgen van zwakke loongroei. Wereldwijd bedroeg de groei vorig jaar slechts 2 procent. In onder meer Duitsland wordt er zelfs meer gevraagd van de werknemer, terwijl het loon niet meegroeit. Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van de ILO, dat vrijdag werd gepubliceerd.
Volgens de ILO, een organisatie van de Verenigde Naties, kan zwakke loongroei leiden tot minder vraag van de markt en een toenemend risico op inflatie. De gemiddelde loongroei van 2 procent is vooral te danken aan de opkomende economieën. In ontwikkelde landen is de groei de afgelopen twee jaar zelfs gedaald tot nul procent.
Bron: ANP
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?