De gemeente bracht haar personeel onder bij een speciale stichting, zodat personeel makkelijker ontslagen kon worden, maar dat mocht dus niet. Volgens de rechter was de relatie tussen gemeente en de werknemer zo innig, dat de gemeente als werkgever aangemerkt kan worden.
Koops stelt dat deze speciale stichting geen lid was van de payrollbranchevereniging. "Wij staan voor een professionele manier van payrolling. En daar is hier geen sprake van. Hier was zo’n onduidelijke situatie voor de werknemers ontstaan en werd op zo’n marginale manier invulling gegeven aan het werkgeverschap."
Het was volgens Koops zelfs zo dat de HR-manager van de gemeente dezelfde functie had binnen de stichting. "De gemeente moest uiteindelijk ook zorgen voor de herplaatsing van kandidaten op het moment dat er ontslag werd aangezegd."
Hij wil dan ook niet dat dit payrolling genoemd wordt. "Bij payrolling maak je op een volstrekt heldere manier duidelijk aan de werknemers bij wie ze in dienst zijn en wat er verwacht wordt van de werkgever. En je moet dan ook op een serieuze manier invulling geven aan het werkgeverschap. Zeker daar waar het gaat om situaties van herplaatsing. Het is juist de kracht van de payrollonderneming dat die dat wel doen."
Een constructie in de vorm zoals in Enschede werd toegepast, zou binnen de Vereniging voor Payroll Ondernemers nooit kunnen ontstaan, zegt Koops. "Het kan bij ons niet. Wij hebben een keurmerk waaraan onze leden aan zijn gehouden. Dat betekent dat je volstrekt helder bent naar je werknemers over bij wie ze in dienst zijn en dat je op een serieuze manier invulling geeft aan het werkgeverschap. Ook en juist in situaties van re-integratie."
Hoe het dan toch kan dat de gemeente Enschede er zo'n aparte payrollconstructie op nahield? "Omdat gemeentes, ook daar waar het gaat over taakstellingen soms allerlei verplichtingen meekrijgen. Daar geen budgetten bij krijgen of budgetten halverwege worden gehalveerd. Dan is dit de enige manier om het werk toch te kunnen laten gebeuren. Zo eerlijk moet je ook gewoon zijn. Dan is het niet meer een kwestie van kiezen tussen flex of vast, dan is het flex of niet."
Er zijn ook voorbeelden te noemen van organisaties - of zelfs overheidsinstellingen - waar het wel gaat zoals het hoort. "Op een moment dat payrolling op een nette manier wordt ingevuld, met volledige transparantie naar de medewerker, met een duidelijke invulling van het werkgeverschap wat je overneemt van een klein bedrijf of een gemeente, en je dat op een serieuze manier doet, dan is payrolling goed voor de arbeidsmarkt en economie."
Bron: BNR.nl
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?