Dat concludeerden de organisaties tijdens een branchebrede bijeenkomst in het SER-gebouw over de toekomst van de flexibele arbeidsmarkt. Een nul-uren contract is de minst zekere vorm van werk en geeft flexibel werken een slechte naam, daar waren aanwezigen zoals CNV voorzitter Jaap Smit en Hans van der Steen (AWVN) het over eens. Voor studenten die willen bijverdienen kan volgens hen een nulurencontract prachtig zijn, voor iemand wiens broodwinning het betreft, is het een ongelukkige juridische constructie.
Onder de aanwezigen bleek veel steun te zijn voor het ‘verduurzamen’ van de flexbranche. Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) benadrukte dat de regering openstaat voor creatieve suggesties om flexibele arbeid beter te organiseren. Hij benadrukte dat flexwerkers toch ten minste pensioenopbouw en sociale zekerheid zouden moeten hebben. Jaap Smit (CNV): “Uitzendkrachten worden nu soms in een paar dagen tijd op straat gezet. Waar een flexwerker behoefte aan heeft is zicht op continuïteit en mobiliteit. Zodat je verder kunt. Flex is nu te ‘flex’.”
Prof. Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg ziet zulke situaties graag op korte termijn veranderen: “Nederland heeft, mede als gevolg van de crisis, fundamentele vernieuwingen op de arbeidsmarkt nodig. Maar niet alles kan in deze tijd van de werkgevers komen. Een universele oplossing is nodig, een aanvullende basisvoorziening. Ik pleit voor een nationaal scholingsfonds, waarmee de werknemer onafhankelijk van zijn contractvorm toegang heeft tot opleiding .”
Hans van der Steen van AWVN wil ook de rafels van de flexmarkt bijknippen. “Daar bedoel ik mee: secundaire arbeidsvoorwaarden ook voor flexwerkers toegankelijk maken en nul-urencontracten afschaffen.”
Bron: ANP
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?