Een belangrijk detail wordt vaak in de berichtgeving vergeten: de nieuwe wijzigingen hebben alleen betrekking op situaties waarin een payrollwerknemer in vaste dienst (fase C) is, of wanneer een payrollmedewerker een contract voor bepaalde tijd heeft dat tussentijds wordt ontbonden. Voor medewerkers met een flexibel contract blijft de situatie ongewijzigd.
Wanneer de ABU CAO wordt gehanteerd, duurt deze flexibele fase 78 gewerkte weken. Daarna kunnen in een periode van 4 jaar, 6 contracten voor bepaalde tijd gegeven worden.
Verder gelden de regels alleen voor arbeidsovereenkomsten die op of na 1 januari 2015 ingaan. Per 1 juli 2015 gelden de regels ook voor lopende overeenkomsten. Voor de meeste organisaties die werken met payrollwerknemers verandert er dus niets.
Per 1 januari 2015 verandert het ontslagrecht voor niet-flexibele payrollmedewerkers, door een wijziging in het Ontslagbesluit. Het wordt dan voor payrollorganisaties veel lastiger om een ontslagvergunning te verkrijgen als de opdrachtgever een vast contract of contract voor bepaalde tijd in wil trekken. UWV beoordeelt het ontslag van een payroller dan namelijk op basis van dezelfde criteria als reguliere, vaste werknemers. Trekt de opdrachtgever de opdracht tussentijds in omdat er onvoldoende werk is voor de payrollwerknemer, dan moet er aangetoond worden dat het laten vervallen van deze arbeidsplaats noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering.
In 2015 zal er, buiten deze wijziging in het ontslagrecht, nog meer veranderen op het gebied van personeelszaken. Door de Wet Werk & Zekerheid krijgen werknemers sneller een vast contract, de proeftijd komt in veel gevallen te vervallen en de werkgever krijgt meer administratieve verplichtingen rondom ziek personeel. In deze whitepaper hebben wij alle wetswijzigingen voor u op een rij gezet.
Door deze nieuwe ontwikkelingen biedt payrolling in 2015 meer flexibele mogelijkheden voor opdrachtgevers. Zo is de duur van fase B uitgebreid van 2 naar 4 jaar. Hierdoor kunnen inleners hun personeel 5,5 jaar flexibel inzetten. Het maximale aantal contracten in fase B is gedaald van 8 naar 6, waardoor uitzendkracht vaker een langer lopend contract zullen krijgen aangeboden. Dit betekent een goede balans tussen flexibiliteit voor de opdrachtgever aan de ene kant, en zekerheid voor de uitzendkracht aan de andere kant.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?