Het gemiddelde loon wordt dan als volgt berekend. Bij de berekening van het ziekengeld wordt van het gemiddelde aantal gewerkte uren in de drie maanden voorafgaand aan de eerste ziektedag uitgegaan en dit wordt vermenigvuldigd met het brutoloon van de medewerker en het loondoorbetalingspercentage bij ziekte uit de CAO of wettelijke regeling.
De eerste 2 jaar van ziekte is het payrollbedrijf, na eventueel een wachtdag (-en), namelijk verplicht om een percentage (loondoorbetalingspercentage) van het vastgestelde brutoloon aan de payrollmedewerker door te betalen. In Nederland moet een werkgever tenminste 70% van het brutoloon van een medewerker doorbetalen. In de meeste CAO’s staat echter dat dit in het eerste jaar 100% en in het tweede jaar 70% is.
Een vraag die volgens ons te weinig bij payroll wordt gesteld, in verband met het vergelijk voor wat betreft de (secundaire) arbeidsvoorwaarden van werknemers bij payroll, is: Hoe zijn de mogelijke aanvullingen/reparaties voor wat betreft een negatief verschil in loondoorbetalingspercentages bij ziekte en wachtdagen(-regeling) bij een payrollbedrijf geregeld?
Sommige branche- of bedrijfs-CAO's kennen namelijk geen wachtdagen (NBBU 2 (met wachtdagcompensatie) of 1 bij bepaalde tijdscontract (zonder wachtdagcompensatie), ABU bij bepaalde tijdscontract standaard 1 wachtdag en eigen payrollbedrijfs-CAO standaard 1 wachtdag) of een betere regeling voor wat betreft de loondoorbetalingspercentages bij ziekte (wettelijk 2 jaar 70%, NBBU 1e jaar 90% en 2de 70%, ABU 1e jaar 91% en 2de 80% en eigen payrollbedrijfs-CAO 1e halfjaar 100%, 2e 90%, 3e 80% en 4e 70%) gedurende de eerste twee jaar.
Links of rechts om, wie gaat het verschil betalen of verzwijgen ondernemers en payrollbedrijven dit gezamenlijk voor de werknemers (trucje)?!
Wij vinden dat een payrollbedrijf, deze mogelijke verschillen te allen tijde in haar payrollfactor/-tarief moet meenemen/repareren of doorcalculeren. Anders gaat de kreet bij veel payrollbedrijven namelijk niet op: "Uw werknemers gaan er bij payroll niet op achteruit!" Dat dit echter consequenties voor de payrolltarieven bij payrollbedrijven heeft, is niet meer dan logisch.
Heeft u genoeg gelezen over ziekengeld bij wisselende beloning, wachtdagen en loondoorbetalingspercentages bij ziekte met payroll, dan kunt u altijd een gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?