Indien een medewerker weigert over te stappen naar payroll, dan bestaat de mogelijkheid bij sommige payrollbedrijven om een zogeheten "Dienstverleningsvariant" toe te passen. Bij deze payrolldienst blijft de desbetreffende werknemer in dienst van de werkgever/ondernemer, maar wordt het payrollbedrijf gemachtigd om alle afdrachten omtrent belastingen, sociale en pensioenpremies voor de medewerker op de aansluitnummers van de ondernemer/werkgever te doen.
Daarnaast betaalt de ondernemer/werkgever bij deze variant ook gewoon alleen de daadwerkelijk gewerkte uren van de werknemer en regelt het payrollbedrijf de ziekte- en eventuele re-integratiebegeleiding van de werknemer.
Voor het punt ontslag wordt vaak bij deze variant afgesproken, dat het payrollbedrijf de ondernemer/werkgever kosteloos zal ondersteunen bij een ontslagprocedure. Echter het payrollbedrijf kan het ontslag niet zelf aanvragen en regelen. Dit komt doordat de werknemer nog steeds bij de ondernemer/werkgever juridische in dienst is (het enige verschil met een payrollconstructie). Vraag bij uw payrollaanbieder of zij deze variant (benaming kan anders zijn) kunnen aanbieden en regelen! Hierdoor gaat uw overstap naar payroll namelijk te allen tijde door.
Deze variant wordt ook vaak toegepast bij oudere medewerkers met opgebouwde VUT-rechten of hoge premie inleg. Als deze werknemers zouden overstappen op payroll, dan bouwen zij minder pensioen op en zijn zij niet meer bij hun pensioenfonds aangesloten, waardoor zij hun opgebouwde VUT-rechten verliezen.
Een goed erkend payrollbedrijf (kaf van het koren) zal in dezen de werkgever en desbetreffende werknemer(-s) adviseren geen gebruik van de alom bekende payrolldienst te maken. Waarbij het payrollbedrijf de juridische werkgever wordt en de payrollwerknemer automatisch een aansluiting bij het StiPP krijgt. Maar voor hem/haar ook de "Dienstverleningsvariant" toe te passen. Bij deze payrolldienst blijft de werknemer immers aangesloten bij zijn/haar bestaande pensioenfonds.
Helaas zien wij nog steeds bij payrollbedrijven, dat er door hen, samen met een pensioenadviseur, niet (bewust) naar deze laatste negatieve gevolgen van het overstappen naar payroll en een andere pensioenregeling (StiPP) wordt gekeken. De gevolgen zijn dan in de (nabije) toekomst voor payrollwerknemers niet te overzien, b.v. lager/minder(nabestaanden) pensioen bij pensionering en/of verlies evt. vervroegd pensioenregeling of VUT-rechten vanuit de huidige pensioenregeling!
Het liefst zou de politiek daarom zien (Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)) dat een payrollwerknemer vanaf dag 1 een adequate pensioen bij het pensioenfonds, dat voor alle werknemers binnen het bedrijf of branche geldt, opbouwt of bij een pensioenfonds (b.v. verplichte deelname Plus-regeling StiPP en/of aanpassing hiervan) dat gelijkwaardige inlegpercentages hanteert (= basispensioenregeling). Deze politieke discussie geldt dus alleen voor payrollwerknemers in de payrollbranche en niet als u zelf uitzendkrachten in de uitzendbranche heeft.
De basispensioenregeling moet dan volgens de overheid ten minste voorzien in:
Mocht de mogelijkheid ontstaan dat een payrollwerknemer bij het pensioenfonds, dat voor alle werknemers binnen het bedrijf of branche geldt, pensioen opbouwt, dan behoort bovenstaand tot het verleden en komt daarnaast het niet meer concurreren op arbeidsvoorwaarden (v.w.b. pensioenregeling) van een payrollwerknemer door sommige payrollbedrijven weer een stuk dichterbij!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll kosten, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll.
Heeft u echter genoeg gelezen over payroll, dan kunt u altijd een gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?