Payrollwerknemers die na twee jaar ziekte voor een deel arbeidsgeschikt zijn, kunnen in aanmerking komen voor een uitkering op grond van de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). Is uw payrollwerknemer echter na 2 jaar volledig arbeidsongeschikt en is de kans dat hij/zij weer herstelt gering, dan krijgt uw payrollwerknemer een uitkering volgens de Inkomensvoorziening Volledig en duurzaam Arbeidsongeschikten (IVA).
Direct een payrollofferte opvragen?
Is uw payrollwerknemer na 2 jaar ziekte 80% of meer arbeidsongeschikt - uw payrollwerknemer kan dus zelf maar minder dan 20% van zijn/haar oude loon verdienen - én is zijn/haar medische indicatie dat de ziektesituatie duurzaam is, dan ontvangt uw payrollwerknemer een IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten).
De hoogte van de IVA-uitkering is 75% van het WIA-maandloon van uw payrollwerknemer. Er geldt bij deze uitkering wel een maximumdagloon
(€ 214,28 per dag in 2019 (per maand € 4.660,59)
Afhankelijk van de situatie houdt het UWV tussentijdse herkeuringen en controles. In theorie is het mogelijk dat een IVA-uitkering van uw payrollwerknemer wijzigt in een WGA-uitkering, bijvoorbeeld als er herstel bij uw payrollwerknemer wordt geconstateerd en de situatie daardoor niet meer duurzaam is of als hij/zij door het herstel weer meer dan 20% van zijn/haar oude salaris kan verdienen (Kijk hier voor meer info)
Payrollwerknemers die na twee jaar ziekte door het UWV tussen de 35%-80% arbeidsongeschikt worden verklaard, vallen onder de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA).
Uitgangspunt bij deze regeling is dat het voor beide partijen, zowel voor het payrollbedrijf als uw payrollwerknemer, aantrekkelijk is als uw gedeeltelijk arbeidsongeschikte payrollwerknemer aan het werk blijft. Hoe meer uw payrollwerknemer namelijk kan werken, hoe hoger zijn/haar inkomen is.
De gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer krijgt (indien aan referte-eis/weken-eis (26 weken van de 39 weken voorafgaand gewerkt) voldaan) eerst een loongerelateerde uitkering en vervolgens een vervolguitkering of een loonaanvulling.
De hoogte en duur van een loongerelateerde WGA-uitkering voor uw payrollwerknemer, als aan de weken-eis is voldaan, is afhankelijk van het WIA-maandloon van uw payrollwerknemer, zijn/haar arbeidsverleden (minimaal 3 maanden) en het huidige loon.
Ongeveer 3 maanden voordat de loongerelateerde WGA-uitkering van uw payrollwerknemer afloopt, krijgt hij/zij een brief van het UWV. Hierin staat of uw payrollwerknemer na de loongerelateerde WGA-uitkering een andere WIA-uitkering krijgt: een loonaanvullingsuitkering of vervolguitkering.
Als uw payrollwerknemer niet aan de referte-eis (26 weken gewerkt) voldoet, na afloop van de loongerelateerde uitkering geen werk heeft of als hij/zij minder dan 50% verdient, van wat hij/zij nog kan verdienen. Krijgt uw payrollwerknemer bovenop zijn/haar eventuele loon een WGA-vervolguitkering.
Een WGA-vervolguitkering is een percentage van het minimumloon. Dit percentage is afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidspercentage van uw payrollwerknemer. Als er niets in de gezondheidssituatie van uw payrollwerknemer verandert, dan loopt deze uitkering tot de AOW-leeftijd van uw payrollwerknemer.
De hoogte van loonaanvulling is afhankelijk of iemand voor meer dan de helft van de resterende verdiencapaciteit arbeid verricht. Als uw gedeeltelijk arbeidsongeschikte payrollwerknemer werkt en daarmee dus meer dan 50% van zijn resterende verdiencapaciteit (= het verschil tussen zijn/haar oude loon (=maximum dagloon) en het loon dat hij/zij kan verdienen) benut, heeft hij/zij recht op een loonaanvulling. De hoogte van de loonaanvulling is maximaal 70% van het verschil tussen het oude loon en het loon bij volledige benutting van de resterende verdiencapaciteit.
Heeft u zelf werknemers in dienst dan kunt u zich, net als een payrollbedrijf, bij een private verzekeraar voor het eigen risicodragerschap voor de WGA verzekeren. Payrollwerknemers met een IVA-uitkering vallen hier niet onder.
Per 1 januari 2006 is de WAO namelijk door de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (de WIA) vervangen. Een gevolg hiervan was dat werkgevers met personeel (lees ook payrollbedrijf) vanaf 2007 hun WGA-risico niet meer verplicht bij het UWV hoefden te verzekeren.
Iedere werkgever met medewerkers in Nederland is vanaf toen standaard bij het UWV verzekerd, maar kon vanaf 1 januari 2006 als werkgever er echter voor kiezen om eigenrisicodrager (= uitstappen) te worden.
Hierdoor betaalt een werkgever als eigenrisicodrager aan het UWV alleen de basispremie voor de WGA en geen gedifferentieerde premie. Een werkgever is daarnaast ook niet langer afhankelijk van de inspanningen die het UWV verricht. Als eigenrisicodrager neemt een werkgever/het payrollbedrijf de regie van de verzuimbegeleiding en re-integratie van een zieke (payroll-)werknemer geheel in eigen hand.
Heeft u genoeg over het eigenriscodragerschap WGA of WIA-, IVA-, WGA-uitkering voor uw payrollwerknemer bij payroll gelezen, vraag dan een geheel vrijblijvend gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aan!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?