In Nederland kennen we 2 soorten premies sociale verzekeringen:
De werknemersverzekeringen en volksverzekeringen in Nederland zijn sociale verzekeringen voor uw payrollwerknemers tegen bijvoorbeeld werkloosheid, ouderdom, ziekte of arbeidsongeschiktheid. Uw payrollwerknemers zijn deze bij payroll verplicht te betalen. De werknemersverzekeringen in Nederland zijn:
Bij payroll houdt uw payrollaanbieder (idem zoals bij u als werkgever) deze premies op het brutoloon van uw payrollwerknemers in. Het payrollbedrijf draagt deze premies als juridisch werkgever aan de Belastingdienst af. Het payrollbedrijf kan als juridisch werkgever er voor kiezen om eigenrisicodrager voor de Ziektewet of de WGA (regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten, onderdeel WIA) te worden. Deze keuze ligt dus bij payroll bij het payrollbedrijf en niet bij u.
Volksverzekeringen zijn verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Als iemand in Nederland inkomen uit werk en woning (of een uitkering) heeft, betaalt hij/zij premies volksverzekeringen. Dat kan op 2 manieren: via de aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen van uw payrollwerknemer of het payrollbedrijf houdt bij payroll als juridisch werkgever een deel van de premie in op het brutoloon van uw payrollwerknemer.
De volksverzekeringen in Nederland zijn:
Voor de Kinderbijslagwet betaalt uw payrollwerknemer geen premie. De Belastingdienst int de premies van de overige volksverzekeringen. Het payrollbedrijf houdt de premie volksverzekering in op het loon van uw payrollwerknemer en dient deze af te dragen aan de Belastingdienst (ketenaansprakelijkheid). De Sociale Verzekeringsbank (SVB) zorgt voor de eventuele uitkeringen.
De premiepercentages werknemersverzekeringen en volksverzekeringen voor uw payrollwerknemers worden ieder jaar vastgesteld. De bedragen van de sociale verzekeringen worden ieder half jaar opnieuw vastgesteld. Deze bedragen kunt u terugvinden op Rijksoverheid.nl. Neemt u een arbeidsgehandicapte, een oudere of een jongere payrollwerknemer in dienst? Dan heeft u recht op premiekorting. Doordat het payrollbedrijf minder premie werknemersverzekeringen voor deze payrollwerknemers aan de Belastingdienst afdraagt, dient u altijd na te gaan of uw payrollaanbieder voor deze werknemers wel naar u ook een lagere payrollfactor hanteert!
De Wet Keten Aansprakelijkheid bepaalt dat bedrijven, die personeel van uitzendbureaus, detacheringsbedrijven, onderaannemers of payrollbedrijven inhuren, aansprakelijk zijn/blijven voor de loonheffingen (loonbelasting, premies volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet), indien het payrollbedrijf deze voor het ingehuurde personeel verzuimt te betalen.
Het gebeurt namelijk helaas nog regelmatig dat de Belastingdienst en het UWV na faillissement van een payrollbedrijf of uitzendbureau deze belastingen en premies als nog bij de inleners van het personeel (lees u) komen verhalen.
Op 1 juli 2015 is daarom de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) in werking getreden. Met deze wet werden nog strengere eisen met betrekking tot aansprakelijkheid gesteld en werd de ketenaansprakelijkheid vergroot. Met deze wet werden:
Regels hieromtrent zijn:
De Wet Aanpak Schijnconstructies is dus duidelijk een verscherping van de WKA. Met name op gebied van de ketenaansprakelijkheid voor wat betreft de betaling van verschuldigde lonen.
Ook als u netjes alle facturen aan het payrollbedrijf heeft betaald, blijft u dus aansprakelijk voor de uiteindelijke afdrachten. Het risico m.b.t. de Wet Ketenaansprakelijkheid/WAS kunt u beperken door:
Vraagt u bij dit laatste punt echter altijd aan een payrollbedrijf of dit kan. Payrollbedrijven in Nederland bieden dit namelijk niet standaard aan hun klanten aan.
Wilt u helemaal geen ketenaansprakelijkheidsrisico's lopen dan kunt u sinds 2012 ook een beroep op de zogeheten “disculpatie regeling” inlenersaansprakelijkheid van de Belastingdienst doen. U dient dan aan de volgende onderstaande voorwaarden voor inlenersaansprakelijkheid van de Belastingdienst te voldoen.
De belastingdienst stelt u niet aansprakelijk als u (lees inlener):
Het payrollbedrijf (lees uitlener) moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
U moet echter de registratie van het payrollbedrijf bij elke betaling, omdat het steeds een momentopname is, verifiëren. Wij maken echter gebruik van de SNA attenderingsservice en krijgen hierdoor een signaal als er wijzigingen in de registratie van een payrollbedrijf (uitlener) zijn. U weet hierdoor altijd dat payrollbedrijven via ons, aan bovenstaande vrijwaringseisen voldoen.
Naast de zekerheid van afdrachten aan de Belastingdienst zijn tenslotte de kosten bij een payrollbedrijf voor u natuurlijk ook van belang (lees hier meer over kosten payroll en payrolltarieven). De meeste payrollbedrijven werken voor hun tarief met payrollfactoren over het kale bruto uurloon (idem CAO-loon en/of WML).
De beste wijze om de payrollfactoren/-tarieven van diverse payrollbedrijven met elkaar te vergelijken, is o.b.v. de onderstaande formule en punten. Hierdoor zijn alle payrollbedrijven, qua payrollberekening (prijsvergelijking) namelijk sowieso gelijk en vergelijkt u dus geen appels met peren.
Payrolltarief per daadwerkelijk gewerkt uur: X =
Brutoloon excl. per uur (bijv. €10,-/CAO-loon/WML) x Payrollfactor
Het is voor u bij payroll altijd belangrijk om na te vragen wat er precies in de payrollfactor (lees hier meer over een payrollfactor) van een payrollbedrijf is verwerkt.
Heeft u genoeg gelezen over brutolonen voor uw payrollwerknemers bij payroll, dan kunt u altijd een geheel vrijblijvend gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll kosten, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?