Onder de inlenersbeloning in Nederland wordt verstaan: De bij de inlener (lees u) geldende of wettelijk verplichte beloningsregeling of CAO.
Vanuit de Wet Werk en Zekerheid en de eigen payrollbedrijfs-, ABU- of NBBU-CAO (lees payroll CAO) hebben uw werknemers bij payroll, vanaf de eerste werkdag, recht op de inlenersbeloningsregeling. Dit houdt in dat uw payrollwerknemer sowieso, in een gelijke of gelijkwaardige functie, recht heeft op hetzelfde salaris (lees loon), als een werknemer die nog bij u in dienst is. Daarnaast vallen de volgende aspecten onder de inlenersbeloningsregeling:
Voor wat betreft de opgebouwde rechten door uw werknemers uit het verleden bij u, b.v. vakantiedagen, vakantiegeld (mogelijkheid 2x per jaar te laten uitkeren), opgebouwde dienstjaren en salarissen, blijven deze ook gewoon bij een overstap naar payroll behouden.
Daarnaast zijn op 1 juli 2015 door de Wet werk en zekerheid ook de ontslagregels voor een payrollwerknemer gelijk getrokken. Er was bepaald dat, als u bij payroll een werknemer wilde ontslaan, dit ontslag eerst door het UWV of kantonrechter moest worden getoetst. De Wet werk en zekerheid bepaalt nu vanaf 2015 echter door wie dat moet gebeuren. Dit is namelijk afhankelijk van de reden voor ontslag. Bij ontslag van een payrollwerknemer zijn de omstandigheden op uw werkvloer namelijk bepalend.
Ook kan het payrollbedrijf uw werknemer ontslaan als u uw (financiële) verplichtingen gedurende 3 maanden niet bent nagekomen (= ontslag om bedrijfseconomische redenen). Bij deze reden en/of langdurige arbeidsongeschiktheid toetst het UWV of het payrollbedrijf en u aan de eisen om het payrollcontract te beëindigen, heeft voldaan. In alle andere gevallen toetst de kantonrechter het ontslag. Meer info zie Rijksoverheid.
Naast de reeds geldende inlenersbeloningsregeling uit de Wet werk en zekerheid wil de politiek met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in 2020 enkele nadelige effecten (en de niet behaalde doelen) vanuit de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) repareren. Het doel is om met deze wet het verschil (gat), welke is ontstaan tussen vast en flex, kleiner te maken en het voor werkgevers in Nederland aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen.
Met de WAB moet het straks mogelijk zijn om het vaste contract flexibeler te maken (extra mogelijkheden om een contract door de kantonrechter te laten ontbinden) en de flexibele contracten iets vaster. Daarnaast worden met de WAB ook de WW-premie, transitievergoedingregeling, ketenbepaling en de dienstverlening payroll opnieuw bekeken en aangepast.
Met de WAB moet ontslag voor werkgevers gemakkelijker worden. Een werkgever in Nederland moet op dit moment nog volledig aan 1 van de 8 ontslaggronden voldoen. Straks is het met de WAB ook mogelijk een werknemer, als er sprake van een optelsom van omstandigheden (zogenaamde cumulatiegrond) is, te ontslaan.
Door deze nieuwe negende grond heeft een rechter in Nederland straks de mogelijkheid om verschillende omstandigheden (zogenaamde cumulatiegrond) te combineren. Wanneer de cumulatiegrond daadwerkelijk voor het ontslag wordt gebruikt, is het belangrijk te weten dat een werknemer hierbij een halve transitievergoeding extra kan krijgen (bovenop de transitievergoeding).
Payrollwerknemers krijgen vanuit de WAB straks vanaf (a.) de eerste dag in plaats van twee jaar, ongeacht een proeftijd, recht op een transitievergoeding (ontslagvergoeding). Door middel van een aanvullende regeling in de WAB worden (b.) kleine werkgevers voor de transitievergoeding, als zij hun bedrijf wegens pensionering of ziekte moeten beëindigen, gecompenseerd. Tot slot wordt bij lange dienstverbanden de (c.) transitievergoedingsopbouw verlaagd.
De verplichte en permanente beschikbaarheid van oproepkrachten wordt gewijzigd. Een payrollwerknemer moet vanuit de WAB straks minstens 4 dagen (per CAO kan deze termijn tot 1 dag worden verkort!) van tevoren door u worden opgeroepen. Oproepkrachten houden daarnaast recht op loon wanneer het werk door u wordt afgezegd.
De opeenvolging van tijdelijke contracten (de ketenbepaling) wordt verruimd. De ketenbepaling is nu 3 aansluitende contracten in 2 jaar en wordt vanuit de WAB weer naar (1.) 3 jaar gewijzigd. Ook wordt het mogelijk per CAO voor bedrijven om de tijd tussen een keten van tijdelijke contracten van (2.) 6 naar 3 maanden (met een max van 9 maanden per jaar), wanneer er sprake is van terugkerend tijdelijk werk, te verkorten. Een (3.) uitzondering hierop is voor de ketenregeling voor invalkrachten, t.b.v. invallen wegens ziekte, in het primair onderwijs.
De WW-premie wordt voor werkgevers (lees payrollbedrijf), die een werknemer in plaats van een tijdelijk contract een vaste baan (met vaste uren) aanbieden, voordeliger. Nu is de hoogte van de WW-premie nog afhankelijk van de sector waarin een bedrijf (payrollbedrijf vaak sector 52) actief is. Het verschil tussen de hoge en lage premie zal voor het payrollbedrijf straks 5% bedragen. Informeer daarom op tijd wat de consequenties voor uw payrollfactor hierdoor zullen zijn.
Met uitzondering van pensioen moeten uw payrollwerknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden, als de werknemers in een gelijkwaardige functie die nog bij u in vaste dienst zijn, ontvangen. Voor wat betreft het pensioen voor payrollwerknemers is de zogenaamde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) ingediend. Deze maatregel bepaalt dat de pensioenkeuzeregeling straks bestaat uit: 1. Aansluiting bij het (bedrijfstak)pensioenfonds van de opdrachtgever (lees u) of 2. Een verplichte werkgeversbijdrage van circa 14%.
In Nederland kennen we 2 soorten premies sociale verzekeringen:
De werknemersverzekeringen en volksverzekeringen in Nederland zijn sociale verzekeringen voor uw payrollwerknemers tegen bijvoorbeeld werkloosheid, ouderdom, ziekte of arbeidsongeschiktheid. Uw payrollwerknemers zijn deze bij payroll maandelijks verplicht te betalen. De werknemersverzekeringen in Nederland zijn:
Bij payroll houdt uw payrollaanbieder (idem zoals bij u als werkgever) deze premies maandelijks/4-wekelijks/wekelijks op het brutoloon van uw payrollwerknemers in. Het payrollbedrijf draagt deze premies als juridisch werkgever aan de Belastingdienst af. Het payrollbedrijf kan als juridisch werkgever er voor kiezen om eigenrisicodrager voor de Ziektewet of de WGA (regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten, onderdeel WIA) te worden. Deze keuze aangaande risico en hoogte van de premies ligt dus bij payroll bij het payrollbedrijf en niet bij u.
Volksverzekeringen zijn verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Als iemand in Nederland inkomen uit werk en woning (of een uitkering) heeft, betaalt hij/zij periodiek/jaarlijks premies volksverzekeringen. Dat kan op 2 manieren: via de aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen van uw payrollwerknemer of het payrollbedrijf houdt bij payroll als juridisch werkgever een deel van de premie in op het brutoloon van uw payrollwerknemer.
De volksverzekeringen in Nederland zijn:
Voor de Kinderbijslagwet betaalt uw payrollwerknemer geen premie. De Belastingdienst int de premies van de overige volksverzekeringen. Het payrollbedrijf houdt de premie volksverzekering maandelijks/
4-wekelijks/wekelijks in op het loon van uw payrollwerknemer en dient deze af te dragen aan de Belastingdienst (ketenaansprakelijkheid). De Sociale Verzekeringsbank (SVB) zorgt voor de eventuele uitkeringen.
De premiepercentages werknemersverzekeringen en volksverzekeringen voor uw payrollwerknemers worden ieder jaar vastgesteld. De bedragen van de sociale verzekeringen worden ieder half jaar opnieuw vastgesteld. Deze bedragen kunt u terugvinden op Rijksoverheid.nl. Neemt u een arbeidsgehandicapte, een oudere of een jongere payrollwerknemer in dienst? Dan heeft u recht op premiekorting. Doordat het payrollbedrijf minder premie werknemersverzekeringen voor deze payrollwerknemers aan de Belastingdienst afdraagt, dient u altijd na te gaan of uw payrollaanbieder voor deze werknemers wel bij iedere verloning naar u ook een lagere payrollfactor hanteert!
De Wet Keten Aansprakelijkheid bepaalt dat bedrijven, die personeel van uitzendbureaus, detacheringsbedrijven, onderaannemers of payrollbedrijven inhuren, aansprakelijk zijn/blijven voor de loonheffingen (loonbelasting, premies volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet), indien het payrollbedrijf deze voor het ingehuurde personeel verzuimt te betalen.
Het gebeurt namelijk helaas nog regelmatig dat de Belastingdienst en het UWV na faillissement van een payrollbedrijf of uitzendbureau deze belastingen en premies als nog bij de inleners van het personeel (lees u) komen verhalen.
Op 1 juli 2015 is daarom de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) in werking getreden. Met deze wet werden nog strengere eisen met betrekking tot aansprakelijkheid gesteld en werd de ketenaansprakelijkheid vergroot. Met deze wet werden:
Regels hieromtrent zijn:
De Wet Aanpak Schijnconstructies is dus duidelijk een verscherping van de WKA. Met name op gebied van de ketenaansprakelijkheid voor wat betreft de betaling van verschuldigde lonen.
Ook als u netjes alle facturen aan het payrollbedrijf heeft betaald, blijft u dus aansprakelijk voor de uiteindelijke afdrachten. Het risico m.b.t. de Wet Ketenaansprakelijkheid/WAS kunt u beperken door:
Vraagt u bij dit laatste punt echter altijd aan een payrollbedrijf of dit kan. Payrollbedrijven in Nederland bieden dit namelijk niet standaard aan hun klanten aan.
Wilt u helemaal geen ketenaansprakelijkheidsrisico's lopen dan kunt u sinds 2012 ook een beroep op de zogeheten “disculpatie regeling” inlenersaansprakelijkheid van de Belastingdienst doen. U dient dan aan de volgende onderstaande voorwaarden voor inlenersaansprakelijkheid van de Belastingdienst te voldoen.
De belastingdienst stelt u niet aansprakelijk als u (lees inlener):
Het payrollbedrijf (lees uitlener) moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
U moet echter de registratie van het payrollbedrijf bij elke betaling, omdat het steeds een momentopname is, verifiëren. Wij maken echter gebruik van de SNA attenderingsservice en krijgen hierdoor een signaal als er wijzigingen in de registratie van een payrollbedrijf (uitlener) zijn. U weet hierdoor altijd dat payrollbedrijven via ons, aan bovenstaande vrijwaringseisen voldoen.
Naast de zekerheid van afdrachten aan de Belastingdienst zijn tenslotte de kosten bij een payrollbedrijf voor u natuurlijk ook van belang (lees hier meer over kosten payroll en payrolltarieven). De meeste payrollbedrijven werken voor hun tarief met payrollfactoren over het kale bruto uurloon (idem CAO-loon en/of WML).
De beste wijze om de payrollfactoren/-tarieven van diverse payrollbedrijven met elkaar te vergelijken, is o.b.v. de onderstaande formule en punten. Hierdoor zijn alle payrollbedrijven, qua payrollberekening (prijsvergelijking) namelijk sowieso gelijk en vergelijkt u dus geen appels met peren.
Payrolltarief per daadwerkelijk gewerkt uur =
Brutoloon excl. per uur (bijv. €10,-/CAO-loon/WML) x Payrollfactor
Het is voor u bij payroll altijd belangrijk om na te vragen wat er precies in de payrollfactor (lees hier meer over een payrollfactor) van een payrollbedrijf is verwerkt.
De gemiddelde maandelijkse/4-wekelijkse/wekelijkse payrollkosten voor uw payrollwerknemer(-s) bij een payrollbedrijf kunt u op de volgende wijze uitrekenen:
Payrollfactor x Brutoloon excl. per uur (bijv. €10,-/CAO-loon/WML) x (contracturen per dag x aantal werkdagen op jaarbasis x bijv. 0,88*) : 12 maanden (13 bij 4-weken of 52 bij week) =
Gemiddelde payrollkosten per maand/4-weken/week per medewerker
* = het productiviteitspercentage van een payrollwerknemer = 52 weken x 5 werkdagen = 260 werkdagen per jaar - bijv. 27 improductieve dagen
(= vakantiedagen, feestdagen, ziektedagen (gemiddelde binnen uw bedrijf), bijzonder verlof, kort verzuim, kortdurend zorgverlofdagen en evt. ADV/ATV, geboorteverlof en seniorendagen) =
223 productieve dagen : 260 werkdagen = 0,88
Rekenvoorbeeld: 1,72 x €10,- x 8 uur x 223 dagen = € 30.684,80 : 12 (13 of 52) = € 2.557,06 payrollkosten per maand
(€ 2.557,06 per 4-weken of € 590,09 per week)
Heeft u genoeg gelezen over brutomaandlonen (4-weken of week) voor uw payrollwerknemers bij payroll, dan kunt u altijd een geheel vrijblijvend gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll kosten, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll.
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?