In afwachting van de uitkomst van een gerechtelijke procedure wordt er door een schuldeiser een conservatoir beslag op het loon van uw payrollwerknemer gelegd, met als doel om een vordering veilig te stellen.
Dit betekent dat de werkgever (lees payrollbedrijf) bij een conservatoir beslag het loon, incl. vakantiegeld en bonussen, maar met uitzondering van de beslagvrije voet (wettelijk vastgelegd en o.a. a.h.v. de gezinssituatie), niet mag uitkeren aan uw payrollwerknemer, maar in afwachting van het vonnis moet reserveren. Wordt uw payrollwerknemer in de procedure tot het betalen van het gevorderde bedrag (of een deel daarvan) veroordeeld, dan zet de deurwaarder het conservatoir beslag om in een executoir beslag.
Bij een executoir beslag moet het payrollbedrijf elke salarisronde het loon van uw payrollwerknemer, dat de beslagvrije voet te boven gaat, inhouden en aan de deurwaarder overmaken. Het payrollbedrijf doet dit totdat het bedrag, dat uw payrollwerknemer op grond van het vonnis aan de schuldeiser moest betalen, is voldaan. Het payrollbedrijf kan de deurwaarder op elk moment vragen een overzicht van de nog openstaande vordering te geven. Op die manier weten uw payrollwerknemer, u en het payrollbedrijf tot wanneer er nog loon moet worden ingehouden en afgedragen. Niet altijd wordt er eerst conservatoir beslag en daarna een executoir beslag gelegd. Soms legt de deurwaarder namelijk direct na een verkregen vonnis een executoir loonbeslag op.
Voordat een deurwaarder naar een payrollbedrijf mag gaan om een loonbeslag met betrekking tot uw payrollwerknemer in te dienen, moet er wel aan de wettelijke voorwaarden zijn voldaan. Een belangrijke vereiste is dat uw payrollwerknemer op de hoogte van zijn/haar schuld is gesteld. Dit kan door middel van brieven en aanmaningen. Daarnaast zal de schuldeiser, zoals u heeft kunnen lezen, naar de rechter moeten gaan om een vonnis tot het leggen van een loonbeslag van een rechter te krijgen.
Het beslagexploot is het officiële document, dat nodig is om beslag op het loon van uw payrollwerknemer te kunnen leggen. Deze wordt door de gerechtsdeurwaarder, die daarnaast ook een vragenlijst (derdenverklaring) aan het payrollbedrijf zal afgegeven. Het payrollbedrijf is verplicht de vragenlijst binnen vier weken ingevuld en ondertekend naar de deurwaarder terug te sturen. Het is essentieel dat het payrollbedrijf aan zijn juridische verplichtingen voldoet. Doet het payrollbedrijf dit niet, dan loopt zij (en niet u) bij payroll het risico voor de gehele schuld van uw payrollwerknemer aansprakelijk te worden gesteld.
Wanneer dus uw payrollmedewerkers bij een payrollbedrijf juridisch in dienst zijn, dan houdt dit in dat schuldeisers (Belastingdienst, UWV en gemeente hebben altijd voorrang) zich bij het payrollbedrijf voor een loonbeslag van één van uw payrollmedewerkers moeten melden. Het payrollbedrijf dient als werkgever dit verder te regelen en u op de hoogte te houden en/of stellen.
Voor meer uitleg of informatie over payroll of payrolling en antwoord op de meer dan 400 payroll vragen, willen wij u graag doorverwijzen naar 1 van de volgende pagina's: payroll vragen, payroll voordelen, payroll nadelen, payrollcontract, payrollwerknemer, payrollbedrijven, payroll betekenis, payrollbureau, payroller, payrollconstructie, verschil uitzendkracht en payroll, uitzendbureau payroll en goedkoopste payroll.
Heeft u echter genoeg gelezen over payroll en loonbeslagen bij een payrollbedrijf, dan kunt u altijd een gratis adviesgesprek, payroll flexpool inventarisatie, payrollofferte of payrollberekening bij ons aanvragen!
Waarom bij ons een offerte aanvragen?
Testimonials
Benieuwd naar ervaringen van anderen met onze adviseurs?